Aktuelle nyheder - Byggeri

Bæredygtighed er stadig på modeKorrekt håndtering af byggeaffald er et af de væsentlige punkter i den cirkulære omstilling.

Bæredygtighed er stadig på mode

Energiforbruget i bygninger skal mindskes, men vi må ikke gå på kompromis med dokumentation, et sundt indeklima, æstetik, komfort, økonomi og arkitektur, lyder det fra Teknologisk Institut

Del artiklen på

Vi er midt i en modeuge, hvor bæredygtighed er højt på agendaen – og klimadebatten raser. I byggebranchen og på Teknologisk Institut er bæredygtigheden også stadig ’in fashion’, og der arbejdes dagligt for en grønnere branche og for at sætte fokus på hele bæredygtighedspaletten.

Der er nemlig mange aspekter af bæredygtighed, når man ser på bygge- og anlægsbranchen. Udvikling af grønnere materialer med mindre CO2-aftryk, cirkulær økonomi og håndtering af byggeaffald, indeklima og sundhed, Build 4.0 og teknologiernes samspil med bæredygtigheden, energirenovering af den eksisterende bygningsmasse og ikke mindst hele dokumentations- og certificeringsaspektet.

Mette Glavind er direktør på Teknologisk Institut og hun arbejder dagligt for at sikre, at vi bygger høj kvalitet med fokus på miljø og bæredygtighed, samtidig med, at vi sikrer, at dokumentationen er i orden og indeklimaet er sundt. Når man taler om bæredygtighed i byggeriet, er energiforbruget altid nærværende, men på Teknologisk Institut har man en mere holistisk tilgang til bæredygtighedsbegrebet.

- Hvis vi skal definere bæredygtigt byggeri, så skal vi, på bygningsniveau, inkludere tre aspekter – de miljømæssige, sociale og økonomiske. Selvom det er oplagt, at energiforbruget i bygninger skal mindskes, så må vi ikke glemme, at det skal ske uden, at man går på kompromis med dokumentation, et sundt indeklima, æstetik, komfort, økonomi og arkitektur, siger Mette Glavind.

Vi skal også se på de enkelte materialer
En anden væsentlig pointe, når vi taler bæredygtighed, er, at vi ikke kan nøjes med bygningsniveauet, understreget hun:

- Vi er nødt til også at se på produktniveauet, og stille høje krav til f.eks. materialers miljøegenskaber og afgasning. Også her skal vi huske bygningers indeklima og dagslysforhold, totaløkonomi samt miljø- og arbejdsmiljøforhold under byggeprocessen. Med andre ord, er bæredygtighed i byggeriet langt mere end energi og CO2, selvom disse naturligvis er vigtige indikatorer i det samlede regnskab, siger Mette Glavind.

Fra gode intentioner til handling
At der er brug for flere incitamenter, hvis den bæredygtige og cirkulære omstilling skal blive en succes, er Mette Glavind heller ikke i tvivl om.

- Hvis vi for alvor skal lykkes med en grøn omstilling – ikke mindst den cirkulære omstilling - så har vi brug for, at myndighederne tilpasser lovgivningen, for de frie markedskræfter alene er ikke nok. Branchen har brug for, at myndighederne stiller krav, så de virksomheder som ønsker at arbejde cirkulært har en chance på markedet. Som det er nu, er det sværere at dokumentere cirkulære produkter end lineære. Branchen har med lanceringen af Den Frivillige Bæredygtighedsklasse også selv lagt op til, at der skal stilles større krav til bæredygtigheden, siger Mette Glavind.

Hun tilføjer, at der på Teknologisk Institut arbejdes ud fra parametrene kvalitet, sporbarhed og dokumentation – både i den grønne omstilling og generelt, da det er med til at sikre, at vi ikke bygger miljøfarlige stoffer ind i vores bygninger samt anvender materialer, til en brug, som de ikke er beregnet til.

-los


Læs mere om Byggeri

8/8 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.
 • OX-ON

  OX-ON

  Designed to protect
 • Ecophon

  Ecophon

  Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger
 • Ajos

  Ajos

  Kraner, hejs, skure, pavilloner, strøm, lys, varme og byggepladsindretning
 • fermacell

  fermacell

  Højkvalitets byggematerialer
 • Zarges

  Zarges

  Stiger og stilladser i aluminium
 • Garant

  Garant

  Specialist i tekniske produkter
 • Kilian Water

  Kilian Water

  Det beplantede filter – naturlig spildevandsrensning
 • Zarges

  Zarges

  Godt arbejdsmiljø valg
 • Greditec

  Greditec

  Murtec Bistal 30R Dista - Murværksarmering
 • Dansk Boligbyg

  Dansk Boligbyg

  Det giver pote at leve værdierne
 • NTI

  NTI

  Vi gør dig bedre!
 • Københavns Listefabrik

  Københavns Listefabrik

  Se listekataloget - verdens største udvalg af trælister
 • Nyt om Bæredygtighed

  Nyt om Bæredygtighed

  Magasin om hvorfor du skal interessere dig for Bæredygtighed i byggebranchen
 • Greditec

  Greditec

  Murflex - ventiler i rustfrit stål
 • Lyngsøe

  Lyngsøe

  Alt i overdækning. Dansk design.
 • BMI Danmark

  BMI Danmark

  (Icopal & Monier) - Se vores brohurer om tagløsninger
 • Riwal

  Riwal

  Vi hjælper dig sikkert i højden!
 • Danvak

  Danvak

  Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima
 • Scandi Supply

  Scandi Supply

  Brandsikring A - Z