left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Byen bliver mere smart, selvkørende og solcelledrevet Hos out-sider forestiller man sig, at eksempelvis cykelstandere selv registrerer, hvor længe en cykel har stået et bestemt sted.

Byen bliver mere smart, selvkørende og solcelledrevet

Hvis et nyt forskningsprojekt lykkes, kan det integreres i byer på globalt plan og spare klimaet for CO2 og produktion af et enormt antal batterier

Del artiklen på

Forestil dig en verden, hvor byens skraldespande, cykelparkering og lamper hele tiden kommunikerer og indsamler data, der skal forkorte arbejdsgange og forbedre livet for borgerne i byen. Selvom de færreste er klar over det, så findes den teknologi i høj grad allerede, men nu skal det intelligente byrumsinventar drives af solceller og uden forurenende batterier.

Det er den danske designvirksomhed, out-sider, der er projektansvarlig på det to-årige forskningsprojekt, der skal gøre den intelligente by mere grøn og mobil. Projektet kan realiseres på grund af støtte fra Dansk Energi, og forskningen sker i samarbejde med blandt andre DTU.

Og netop hos DTU ser man store muligheder i projektet, for selvom der allerede nu findes en større mængde intelligent byrumsinventar, så er det afhængigt af enten batterier eller stationære strømkilder, hvilket der er flere problemer i. Det forklarer Peter Poulsen, der er specialkonsulent ved DTU’s institut for Fotonik og teknisk projektleder på projektet:

- I dag er mange af de intelligente elementer afhængige af batterier, og det betyder jo, at de kan løbe tør for strøm. Så de kræver, at man skal holde øje med, om de har strøm, og når de løber tør, så skal man bruge ressourcer på at skifte batterierne. Og så er det jo en gammel nyhed, at batteriproduktionen ikke er særlig bæredygtig. Ved at koble byrumsinventaret til strøm fra solceller, så kan vi skabe en slags evighedsmaskiner, der kan køre uafbrudt og uden at efterlade et spor af brugte batterier bag sig.

Det nyopstartede projekt går kort sagt ud på at gøre forskellige typer byrumsinventar intelligente ved at koble dem til internettet, så de kan sende simpel kommunikation ind til et kontrolbord. Ny teknologi gør det muligt at drive det intelligente byrumsinventar på en meget lille mængde strøm, som solceller sagtens kan producere - året rundt.

Gør byen mere smart, smuk og sikker
Hos out-sider har de også store forventninger til projektet, for solcellerne gør midlertidige installationer mulige, hvilket skaber et mere fleksibelt byrum, mener Ib Mogensen, der administrerende direktør i out-sider:

- Hvis vi tager udgangspunkt i nogle af vores cykelstandere, så kan man forestille sig, at de registrerer, hvor længe en cykel har stået et bestemt sted, i stedet for at en medarbejder skal ud og sætte mærkater på og vurdere, om den er blevet efterladt. Et andet produkt fungerer både som cykelparkering og terrorsikring. Her kan man forestille sig, at den laver en alarmmelding, hvis den bliver påkørt, eller hvis den hører lyden af skud, forklarer han og tilføjer:

- Det gør vores by mere smart, smuk og sikker. Og så er det selvfølgelig effektivt ift. de ressourcer, der ellers hvert år bliver brugt på den slags.

Forskningsprojektet er et samarbejde mellem DTU Fotonik og virksomhederne out-sider, Nordic Firefly og Presto Engineering Denmark. Projektet har modtaget midler igennem initiativet ELFORSK, der er Dansk Energis forsknings- og udviklingsprogram. ELFORSK uddeler årligt 25 mio. kr., som skal understøtte den grønne omstilling.

-kj

Læs mere om Byggeri

5/8 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.