Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Byggesagkyndiges dobbeltrolle skal klarlæggesLennart Damsbo-Andersen vil have klarhed over de byggesagkyndiges dobbeltrolle (Foto: Steen Brogaard)

Byggesagkyndiges dobbeltrolle skal klarlægges

Lennart Damsbo-Andersen (S) håber, at der sættes en stopper for byggesagkyndiges udarbejdelse af ’skyggerapporter’

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Det vakte undren hos det socialdemokratiske folketingsmedlem Lennart Damsbo-Andersen, da han i Politiken kunne erfare, at byggesagkyndige i forbindelse med udarbejdelsen af tilstandsrapporter hos boligejere, samtidig udfører ”skyggerapporter” for forsikringsselskaber, der på den måde opnår speciel indsigt i boligens tilstand.

Det har fået Lennart Damsbo-Andersen til at bede både erhvervsminister Brian Mikkelsen og justitsminister Søren Pape Poulsen om en kommentar til udtalelser fra såkaldte eksperter, der mener, at ’boligejere bliver snydt’, ligesom de mener, at ’forbrugerne aner ikke, hvad der foregår, og hvad de betaler for’.

Et helt andet formål
Lennart Damsbo-Andersen siger til BygTek, at Folketinget har behov for at få klarlagt, hvilken rolle, de byggesagkyndige spiller. Om det er ok, at man som sælger af et hus betaler en byggesagkyndig for en tilstandsrapport, men i virkeligheden laver han samtidig en helt anden rapport - og med et helt andet formål - for en virksomhed:

- Det handler for mig om det principielle i, at man lukker en person ind på sin ejendom, der udfører en opgave for en virksomhed, som man intet aner om. Så er min første tanke, at man ikke er der i lovligt ærinde. Man kan da også frygte, at det er boligejeren, der betaler for det arbejde, den byggesagkyndige udfører for forsikringsselskabet. Der foreligger jo intet om, hvordan regningen bliver delt op, mener det socialdemokratiske folketingsmedlem.

Kasketforvirring
Han peger også på risikoen for kasketforvirring, når den byggesagkyndige, der skal varetage boligejerens interesser i form af en uvildig rapport, samtidig varetager interesser for et forsikringsselskab:

- Det virker helt grotesk. De opstramninger, der allerede er lavet med de byggesagkyndiges synsordning, er gode, men her er nu en helt ny synsvinkel, der egentlig ikke handler om selve bygningssynet, men om de pågældende personers rolle i forhold til dem, de laver bygningssynet for. Det skal vi have klarlagt. Det forventer jeg, at ministrene vil skabe, og at det ender med, at man ikke kan komme med to kasketter på, men kun med én ad gangen, slutter Lennart Damsboi-Andersen

Læs mere om Byggeri

22/2 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningOptimering af arbejdsgangePavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder