Aktuelle nyheder - Byggeri

Bygherrer og virksomheder efterspørger mere vild natur’Lunden’ kaldes den ny parkeringsplads med plads til 137 biler, der er ved at blive etableret ved Grundfos. Visualisering: Årstiderne Arkitekter

Bygherrer og virksomheder efterspørger mere vild natur

Swecos rådgivere mærker en spirende interesse for at få mere vild natur ind i byggeprojekter. Det er godt nyt for biodiversiteten, der er udfordret som aldrig før

Del artiklen på

Næsten 70 % af jordens vilde dyr, fugle og fisk er forsvundet siden 1970, viser WWF’s Living Planet Report 2020. I FN's Global Biodiversity Outlook kan man ligeledes konstatere, at ikke ét eneste af de 20 mål, der blev formuleret i 2010 for at begrænse skaden på verdens natur inden 2020, er blevet mødt til fulde.

Byerne er ikke blevet tænkt på som steder for et rigt og varieret plante- og dyreliv. Før nu. I Swecos Urban Insight-rapport om biodiversitet slår eksperterne nemlig fast, at byerne faktisk godt kan blive en del af løsningen og bidrage til at bremse faldet i biodiversitet.

- Ved at koble byplanlægning, infrastruktur og arkitektur kan vi realisere et stort potentiale for økosystemerne i bymiljøerne. Det vil øge både biodiversitet og trivsel, konkluderer Tarja Ojala, økolog og én af Swecos forfattere til rapporten.

Som at bo i naturen
Hans Paarup Thomsen er biolog og seniorrådgiver i Sweco. Han mærker en øget interesse fra bygherrers side for at få mere natur ind i nye boligprojekter. Hvor natur og biodiversitet for år tilbage var noget, der stod nederst på prioriteringslisten, er det nu rykket længere op på listen.

Et eksempel på det finder vi i Horsens, hvor Sweco og Årstiderne Arkitekter er involveret i et nyt 260.000 m2 stort boligprojekt, Nørrestrand, for Birch Ejendomme, hvor grundpræmissen for boligerne er, at 'det skal være som at bo i naturen'.

- Ambitionen med projektet er at skabe en landskabsby, hvor den naturlige og omkringliggende natur bliver indarbejdet i kilerne mellem husene og udnytter det kuperede terræn og landskab, der i forvejen er i området, så man ikke fjerner, men skaber flere levesteder for insekter, fugle og andre smådyr. Der er ingen tvivl om, at natur og biodiversitet bliver højere værdsat end tidligere. Det glæder jeg mig over som biolog, men også fordi en mangfoldig natur har mange fordele for menneskers trivsel og for jorden i det hele taget, siger Hans Paarup Thomsen.

En grøn og frodig parkeringsplads
Men det er ikke kun ejendomsudviklere og bygherrer, der har fået øjnene op for naturen. Også virksomheder begynder at efterspørge mere natur. For Grundfos er Swecos landskabsarkitekter f.eks. i færd med at etablere en ny parkeringsplads, der over tid bliver til en grøn og frodig lund med plads til 137 biler.

- Vi planter 163 træer bestående af eg, løn, fuglekirsebær, pil, avnbøg og rødel, som fremover vil pryde parkeringspladsen og over tid skabe et let løvtag med en undervegetation af urter, græsser og buske. De nye grønne arealer vil samlet øge områdets biodiversitet med hjemmehørende, rigt-blomstrende arter, der kan give mere end 100 gange flere insekter end de fremmede arter, forklarer landskabsarkitekt Randi Lahn Andersen fra Årstiderne Arkitekter – Part of Sweco.

Også Rema 1000 har fået øje på kvaliteterne ved naturen. Dagligvarekæden etablerer nu et vildt naturareal rundt om deres nye højlager i Horsens, som skal skabe gode vilkår for sommerfugle. Det sker i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening.

Læs mere
I Swecos Urban Insight-rapport ’Building in biodiversity: For Climate, For Health’ fremlægger Swecos eksperter den data, fakta og forskning, der er nødvendig for at planlægge og opbygge en sikker og modstandsdygtig fremtid i byerne.

Rapporten kommer med konkrete anbefalinger til, hvordan byplanlægning kan gøre verdens byer til en del af løsningen på biodiversitetskrisen.


-losLæs mere om Byggeri

17/11 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.