Aktuelle nyheder - Byggeri

Byomdannelse i Randers viser respekt for historien Sporbyen Scandia skal implementere den grønne udvikling i områdets industrielle historie. (Foto: By+Land)

Byomdannelse i Randers viser respekt for historien

Det store industriområde Sporbyen i Randers, som tidligere var Scandias jernbanefabrikker, har i mange år stået næsten ubrugt hen.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring

Et nyt byomdannelsesprojekt fra Geopartner Landinspektører har skabt liv i de gamle fabrikshaller, som allerede for mere end 150 år siden spillede en væsentlig rolle i udviklingen af en af landets største byer.

Geopartner Landinspektører har stået med hovedansvaret for lokalplanen til det nye byomdannelsesprojekt, og landinspektør hos Geopartner i Randers, Mikkel Aaen slår fast, at det er det det hidtil største projekt, han har arbejdet på:

Både funktionelt og visionelt
- Der skulle både laves myndighedsplaner, lokalplaner og en hel masse opmålinger, som i samarbejde med bygherrerne skulle gøre projektet visuelt og overskueligt. Alene lokalplanen for Sporbyen svarer i omfang til ti normale lokalplaner, forklarer Mikkel Aaen.

Intentionen har hele tiden været at skabe nyt liv på en lokalhistorisk vigtig beliggenhed, og Mikkel Aaen har da også bemærket betydningen af projektet øst for Randers Midtby.

- Udfordringen har været at få nyt og gammelt til at spille sammen både funktionelt og visuelt. Det har været vigtigt at bevare noget af historien på stedet. Det har blandt andet betydet, at de gamle spor, der går gennem bydelen, er bevaret, ligesom flere af de røde murstenshaller bliver stående og indrettes til nye formål, siger han videre.

Moderne bygninger med moderne teknologi
Togvognsproducenten Scandia - i dag Bombardier - er stadig aktive på stedet. Det var dem, der i perioden 1989-1998 producerede IC3-togene netop i Randers.

Virksomheden fylder dog langt fra lige så meget som før i tiden, hvilket har ført til, at en masse kontorbygninger og lagerlokaler har stået tomme. Det er i disse lokaler, at det nye bydelsprojekt udspringer, og hos Geopartner Landinspektører har man været dybt involveret gennem hele processen med hjælp fra den nyeste teknologi på markedet.

– Vi hjælper investorer med alt det arbejde, der går forud for, at man går i jorden og helt frem til selve etableringsfasen, når der skal støbes fundamenter, siger Mikkel Aaen.
Geopartner Landinspektører er med til at udpege de punkter, der skal rejses vægge efter, og med den nye 3D-scanningsteknologi kan man gøre arbejdet hurtigere og mere præcist end med traditionel gps-opmåling.

Mikkel Aaen forventer projektet afsluttet indenfor de næste par år.

FAKTA
Området omkring Sporbyen har huset tung industri siden brødrene Rowan i 1870 opkøbte virksomheden Hvide Mølle og ændrede navnet til Randers Jernbanevogns Fabrik.

Det blev senere til Vognfabrikken Scandia A/S, som blandt andet producerede sporvogne til Tyskland, Polen og Rusland og på sit højeste beskæftigede cirka 900 ansatteLæs mere om Byggeri

4/7 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.