Aktuelle nyheder - Byggeri

Danmark i en økonomisk rutsjebane

Danmark i en økonomisk rutsjebane

Ifølge Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg, står Danmark midt i coronakrisens anden ledighedsbølge, fordi lønkompensationsordningen midlertidigt har holdt ledigheden nede.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

I en kommentar til ledighedstallene fra Danmarks Statistik for maj, der er opgjort til 159.400 fuldtidsledige - svarende til 5,6 procent - kalder Bo Sandberg det for ’en beskeden stigning’ på 6.200 siden april.

- Vi står midt i coronakrisens 2. ledighedsbølge. Trods lønkompensationsordningen har det i nogle tilfælde - indenfor turisme, oplevelse og service – været udsigtsløst at fastholde jobbene indenfor overskuelig fremtid. Det gælder blandt andre SAS, lufthavne, DFDS, hotellerne og ISS, som i stedet for at forlænge lønkompensationen desværre har været nødt til at fyre i bundter her op mod månedsskiftet, siger cheføkonomen.

Venter på tal fra ny fyringsbølge
Han peger dog på, at mens man venter på tallene fra den nuværende fyringsbølge, kan man glæde sig over, at ledigheden kun kravlede op med 6.200, og det er en markant lavere stigning end i april:

- Men det ændrer ikke på, at det forsømte forår 2020 udgør den kraftigste ledighedsstigning og den største økonomiske katastrofeopbremsning nogensinde i danmarkshistorien. Til sammenligning steg ledigheden i den værste måned under finanskrisen – april 2009 - med cirka 12.000 fuldtidspersoner, siger Bo Sandberg

Det nye sort
Udover de godt 55.000 flere fuldtidsledige tilsammen i marts, april og maj, kommer nu omkring 25.000-30.000, der er hjemsendt fra arbejdsmarkedet på lønkompensation:

- Den virkelig gode nyhed er trods alt, at anvendelsen af denne mulighed for at betale medarbejderne for ikke at måtte arbejde, heldigvis er kraftigt på retur i takt med genåbningen af den økonomiske aktivitet i samfundet. Som en mellemløsning mellem fyring og lønkompensation findes øget brug af arbejdsfordeling, som meget vel i løbet af efteråret kan gå hen og blive ’det nye sort’ på arbejdsmarkedet, siger Dansk Byggeris cheføkonom.

København hårdt ramt
Udover Bornholm, er det især i København og Frederiksberg, at ledigheden er steget markant:

- I Københavns Kommune er ledigheden på tre måneder steget fra 4,4 procent til 6,7 procent, og det er ikke mindst i landets hovedstad, at bortfaldet af turisme og oplevelsesøkonomien særligt kan mærkes. Derfor kan vi kun gentage budskabet om, at det her i 20 års-jubilæumsugen for Øresundsbroen er af afgørende betydning at få åbnet Øresundsregionen igen hurtigst muligt, siger Bo Sandberg.

Storm P. citat
I øvrigt viser det reviderede nationalregnskab fra Danmarks Statistik for 1. kvartal en negativ kvartalsvis, sæsonkorrigeret vækst på -2,0 og en årsvækst for 1. kvartal 2020 sammenlignet med 1. kvartal 2019 på mere beskedne -0,2 procent:

- Corona-nedlukningen i marts 2020 er den kraftigste katastrofeopbremsning nogensinde i fredstid dansk økonomi. Og når kun godt og vel 14 dage ud af et helt kvartal kan føre til et BNP-fald på 2,0 procent, må man fortsat grue for, hvordan 2. kvartalstallene kommer til at se ud. Til gengæld tyder det meste på, at bunden blev nået i april 2020, og at det efter omstændighederne herefter er gået relativt pænt fremad igen. Så vi kan godt ende med at få nogle økonomiske kurver, der ligner den gamle rutsjebane på Dyrehavsbakken, siger Bo Sandberg, der citerer Storm P - ”Det er godt, det går bedre, men ville være bedre, hvis det gik godt”.


Læs mere om Byggeri

30/6 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.