Aktuelle nyheder - Byggeri

Dansk Byggeri advarer mod EU-mindsteløn

Dansk Byggeri advarer mod EU-mindsteløn

En af de opgaver, den nye EU-Kommission har bebudet at tage fat på meget hurtigt, er gennemførelse af regler om mindsteløn i alle EU-landene.

Del artiklen på

Politik - Samfund

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Men det vækker ikke ligefrem begejstring på det danske arbejdsmarked, hvor blandt andre administrerende direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, advarer om, at den danske arbejdsmarkedsmodel selv kan styre tingene:

- I Danmark har vi en tradition for, at arbejdsmarkedets parter fastsætter lønningerne, og politikerne holder sig uden for. Derfor føler vi ikke et behov for, at EU blander sig på det område. Hvis vi ser på lønniveauerne i andre lande, ligger de måske i størrelsesordenen 75-80 kroner i timen. Det er langt fra, hvad vi kender fra vores overenskomster, hvor vi ligger på 125-130 kroner i timen som mindste lønninger i bevægelige lønsystemer, siger Lars Storr-Hansen til BygTek.

Lønninger besluttes ikke på Christiansborg eller i Bruxelles
Han erkender dermed, at set i lønniveauets lys, er det nok begrænset, hvad EU fastsatte mindste lønninger får af betydning for det danske arbejdsmarked, men det vigtigste er, at den danske regering sender et signal om, at løn i Danmark ikke er et spørgsmål, der besluttes fra Christiansborg eller i Bruxelles:

- Det besluttes på de enkelte virksomheder på baggrund af de overenskomster, som er forhandlet mellem arbejdsmarkedets parter, siger Lars Storr-Hansen.

Set fra Bruxelles er det et problem, at det i Danmark i princippet ikke er ulovligt for en arbejdsgiver uden overenskomst at betale eksempelvis 25 kroner i timen:

- I og med, at der ikke findes en lov fastansat mindsteløn, og ikke alle virksomheder er overenskomstdækkede, kan folk i princippet sælge deres arbejdskraft til det, de måtte ønske, indrømmer Dansk Byggeris administrerende direktør.

Ikke samme udfordringer i Danmark
Han understreger dog, at overenskomsterne betyder ’ekstremt meget’, og dækker et stort område af det danske arbejdsmarked:

- Derfor har vi ikke de samme udfordringer, som man har i andre lande. De eksempler, vi har set i byggebranchen, hvor lønniveauet har virket grotesk, har været blandet sammen med noget, som minder mest om kriminelle forhold, eksempelvis handel med mennesker. På transportområdet har man nu landet en aftale mellem Dansk Arbejdsgiverforening og FH, som er en løsning på problemerne med de grimme sager, vi så i Sønderjylland, slutter Lars Storr-Hansen, der frygter en glidebane, hvis politikerne først begynder at beskæftige sig med lønforholdene på det danske arbejdsmarked.

Lyt til hele interviewet med Lars Storr-Hansen på nedenstående link

http://radioupdate.dk/Updatenyheder.asp?page=3744&T=Dansk Byggeri advarer mod EU-mindsteløn

Læs mere om Byggeri

8/10 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.