Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Dansk Byggeri: EUX-elever er både dygtige og målrettedeSkal byggeriet tiltrække dygtige unge, er EUX-uddannelserne et vigtigt redskab (Foto Nicolai Schou)

Dansk Byggeri: EUX-elever er både dygtige og målrettede

Cirka 700 tømrerlærlinge står, trods mangel på faglærte, uden praktikplads. Det rammer især EUX-lærlinge

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg


I en situation, hvor byggebranchen nærmest skriger efter faglært arbejdskraft, er det et paradoks, at der samtidig er omkring 700 tømrerlærlinge uden praktikplads, der må færdiggøre deres uddannelse på skolepraktik.

Byggeriets organisationer opfordrer gang på gang virksomhederne til at tage flere i praktik, men noget tyder på, at det for en del af virksomhedernes vedkommende er ”spildte guds ord på Ballelars”.

Ifølge underdirektør Louise Pihl fra Dansk Byggeri er det ofte elever, der har valgt EUX-vejen (studentereksamen og erhvervsuddannelse samtidig), der ikke kan få en praktikplads, og det må undre.

Virksomhederne tøver med EUX-lærlinge
- Vi har oplevet en voldsom vækst i antallet af EUX-elever inden for tømrerfaget. Det er positivt, men det er gået så stærkt, at branchen endnu ikke har været i stand til at opsluge dem. De er længere tid på skole – et halvt år ad gangen – og det er der en række virksomheder, der oplever, som for lang tid. Derfor tøver de med at binde an med disse elever, siger Louise Pihl til BygTek.

Hun understreger ellers, at der ofte er tale om elever, der virkelig kan og vil tømrerfaget:

- De er dygtige og målrettede. Hovedparten af de virksomheder, som allerede har erfaringer med EUX-elever, er meget glade for dem. Jeg tror derfor, at det er et spørgsmål om tid at få bredt ordningen ud. Man kan have lærlinge på andre måder, end man har været vant til de seneste 25-30 år, siger hun videre.

Arbejder på løsning
BygTek spørger, hvorfor virksomhederne så ikke bare tager to lærlinge, som så på skift er væk det halve år, og Louise Pihl siger da også, at det vil være en mulighed for især større virksomheder:

- For virksomheder med kun én lærling kan det være vanskeligt. Der er derfor nogle ting, vi skal løse i samarbejde med 3F og Byggeriets Uddannelser. Måske kan man forestille sig skoleophold på tre måneder i stedet for et halvt års varighed. Det må vi eventuelt justere, for der er ingen tvivl om, at EUX-uddannelsen er en fremragende uddannelse. Den både appellerer til de unge og sørger for, at vi får virkelig dygtige elever til byggebranchen, der både er gode med hænderne og er bogligt orienterede. Det har trukket flere elever til tømrerfaget, men vi skal løse den gordiske knude og skaffe praktikpladser til dem. Jeg vil opfordre virksomhederne til at prøve en EUX-lærling – eventuelt i delpraktik på de seks måneder. Så får de forhåbentlig smag for det og tegner en rest-aftale, slutter hun.

Tjener mere end deres løn ind
Thomas Andersen, der har en entreprenørvirksomhed med særlig vægt på tømrerarbejde, fra Skive, siger til BygTek, at der – ligesom med andre lærlinge – kan være EUX-lærlinge, som ikke håndværksmæssigt egner sig til faget.

Men han har i øjeblikket to EUX-lærlinge i praktik, der er virkeligt dygtige og leverer en arbejdsindsats, der tjener mere end deres løn hjem:

- Jeg har beskæftiget mig med tømrerbranchen i 38 år, og de to EUX-lærlinge, jeg har i øjeblikket, er nogle af de bedste, jeg har haft gennem uddannelsen. De er både dygtige bogligt og har hænderne skruet rigtigt på. Vi er helt sikkert klar til at tage nye EUX-lærlinge ind. De er mere modne end de traditionelle lærlinge og har større interesse for faget. De har gå-på-mod og en god måde at tackle opgaverne. Jeg kan tydeligt mærke, at de VIL det her, siger Thomas Andersen til BygTek.

Positivt at de videreuddanner sig
Han opfordrer derfor andre byggevirksomheder til at tage EUX-lærlinge, selv om han erkender, at de ofte hurtigt forlader virksomhederne efter endt erhvervsuddannelse, for at videreuddanne sig til ingeniører eller bygningskonstruktører:

- Det er jo nok også det, uddannelsen er beregnet til. Men så kan vi bruge dem, når de er færdige med deres uddannelse til at lede byggepladserne. Det er jo vigtigt med byggeledere, som har den faglige baggrund som en del af deres ’værktøjskasse’. De ved, hvordan tingene skal skrues sammen, og det får vi kun, hvis vi uddanner EUX-ere med både faguddannelsen og en studentereksamen. Det er en hamrende god uddannelse, slutter Thomas Andersen.

Læs mere om Byggeri

13/2 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder