Aktuelle nyheder - Byggeri

Danskerne har 1000 kroner mere til privat forbrug om måneden

Danskerne har 1000 kroner mere til privat forbrug om måneden

Danmarks Statistiks inflationstal for august landede i samme niveau som måneden før på 0,4 procent.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Samfund - politik - økonomi

Tallet cementerer de seneste måneders faldende inflation fra et i forvejen lavt niveau, hvor prisstigningerne i gennemsnit i 2019 er landet på kun ¾ procent.

Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, kalder inflationen ’overraskende lav’, og det sker med henvisning til, hvor langvarigt det økonomiske opsving har været, ligesom lønstigningerne ligger stabilt omkring 2½ procent:

- Der er godt nok langt op til langsigtsgennemsnittet på 2 procent, som har været gældende siden fastkurspolitikken blev introduceret i 1982, siger cheføkonomen.

Fremgang i realløn og disponibel indkomst
Ifølge Bo Ssandberg er det i august især elektricitet, brændstof og sommerhusleje, der trækker den årlige inflation ned.

Prisfaldet på sommerhusleje i 2019 mener han især skal tolkes på baggrund af den rekordvarme sommer i 2018, som fik mange til at blive hjemme i Danmark i år.

I modsat retning, trækker fødevarer, husleje og fjernvarme priserne op i forhold til i 2018, siger cheføkonomen.

- Med en lav inflation på 0,4 procent er der pæn fremgang i realløn og disponible indkomster. Og selvom danskerne stadig har finanskrisen siddende i krop og pengepung, og derfor sparer meget op, så har vi tæt på 1.000 kroner mere om måneden for gennemsnitsdanskeren til privatforbrug i 2019 – set i forhold til inflationens langsigtsgennemsnit, siger Bo Sandberg.

Rekord kraftig lånekonverteringsbølge
Han mener samtidig, at den lave inflation medvirker til at holde hånden under opsvinget på hjemmemarkedet, senest også yderligere understøttet af den rekordkraftige lånekonverteringsbølge, der også kommer byggeriet til gavn i form af boligrenoveringer:

- Omvendt skal man ikke være blind for, at den lave inflation i det meste af den vestlige verden, er et symptom på, at verdensøkonomien er gået ned i tempo siden årsskiftet, slutter Bo Sandberg.

Læs mere om Byggeri

10/9 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.