Aktuelle nyheder - Byggeri

Den gamle Frederikssundsbro lukkes seks uger for bilerKronprins Frederiks Bro. Foto: Vejdirektoratet.

Den gamle Frederikssundsbro lukkes seks uger for biler

Selv om der blev bygget en ny bro over Roskilde Fjord ved Frederikssund, betyder det ikke, at den gamle bro får lov til bare at forfalde.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Vejdirektoratet vil i år og næste år foretage en større renovering af den gamle Kronprins Frederiks Bro – det er hans morfar, broen er opkaldt efter - for at sikre, at broen kan holde i mange år endnu.

Renoveringen betyder, at der vil være en periode, hvor kun cyklister og fodgængere kan benytte broen, mens arbejdet står på.

Det er de mekaniske og elektriske dele, der skal renoveres for at øge både driftssikkerheden og broens levetid.

Lukkes for biler i seks uger
Broen bliver i foråret lukket for biler og tungere trafik i seks uger i marts og april, men holdes åben for cyklister, fodgængere og udrykningskøretøjer. Al anden trafik kan benytte Kronprinsesse Marys Bro, der blev indviet for lidt mere end tre år siden.

Der har været megen debat om Kronprinsesse Marys Bro, der krævede brugerbetaling, men brugerbetalingen blev fjernet ved det seneste forlig om infrastrukturen frem mod 2035.
Kronprins Frederiks Bro har efterhånden mere end 87 år bag sig, og det har slidt så de tusindvis af dele, som en klapbro har:

- Faktisk ville vi gerne have været i gang med renovering af maskineriet langt tidligere, men vi valgte at vente til den nye bro – Kronprinsesse Marys Bro – stod klar for godt tre år siden, siger projektleder Jens Præst Nielsen fra Vejdirektoratet.

Levetid forlænges over 30 år
Vejdirektoratet forventer med det igangværende projekt, samt en efterfølgende fuld udskiftning af brobelægningen, at kunne forlænge broens samlede levetid med i hvert fald 30 til 35 år.

Renoveringen består blandt andet i at udskifte og opgradere en række af broklappens komponenter, så færre af dem kræver løbende vedligehold. Og arbejdet med at udskifte netop dele af maskineriet til broklapperne og systemet til låsning af broklapperne betyder, at klapperne, mens arbejdet står på, ikke kan bære tung trafik på broen.

Informationsmøde 17. januar
I forbindelse med projektet holder Vejdirektoratet et informationsmøde for borgere og andre interesserede. Det finder sted i Jægerspris tirsdag den 17. januar i Kulturhuset Rejsestalden..
Her vil man ikke mindst komme ind på konsekvenserne for den kollektive trafik, idet brorenoveringen medfører omlægninger af busruter.

Fakta om Kronprins Frederiks Bro
Kronprins Frederiks Bro har en samlet længde på cirka 215 meter og består af to landfæster af beton i hver ende af broen, tre faste fag i stål samt et klapfag med dobbelt-klap i stål.

Det er en såkaldt dobbelt-klapbro, som er opført i 1930’erne. Klapperne bliver åbnet mekanisk ved hjælp af et identisk maskineri i henholdsvis den østlige og vestlige klappille.

Broen bliver i dag fjernstyret fra et driftscenter i Aalborg, men under reparationsarbejderne vil broen efter behov blive betjent lokalt fra manøvrehuset på broen.Læs mere om Byggeri

12/1 2023