Aktuelle nyheder - Byggeri

Det behøver ikke være ’træ versus beton’- Det vil være en god idé at få mere træ ind i byggeriet. Men beton er uundværligt (…), og kan være en smuk og holdbar løsning til både facader, gulve og vægge, lyder det fra direktør Mette Glavind.

Det behøver ikke være ’træ versus beton’

Materialekampen mellem træ og beton raser i disse dage. Men måske skulle vi ikke være så sort/hvide i vores materialesyn, lyder det fra to direktører i branchen

Del artiklen på

Cirkulær økonomi

Træbyggeri brænder let og holder ikke til det danske klima. Beton udleder store mængder CO2 og fører til tung trafik i byen. Argumenterne for og imod de enkelte materialer raser i den danske byggebranche i disse dage efter By & Havn annoncerede, at de ville bygge det nye Vejlandskvarter med træ.

- Det nærmer sig en religionskrig. Der er ingen tvivl om, at det vil være en god idé at få mere træ ind i byggeriet. Men beton er uundværligt til blandt andet tunneler og fundamenter og kan være en smuk og holdbar løsning til både facader, gulve og vægge. Hvert materiale har sine fordele og ulemper. Vi skal basere vores beslutninger på fakta fremfor følelser, siger direktør i Teknologisk Institut, Mette Glavind.

Af samme grund er Mette Glavind imod kvoter for træbyggeri, som flere politikere har foreslået:

- Vi skal ikke ’pick the winner’. Der er ikke en bestemt vinder. Det rigtige materiale kommer an på, hvad man skal bygge og hvorhenne. Fremmer man et materiale fremfor et andet, sætter man udviklingen i stå hos producenterne. Rammekrav derimod kan være med til at skabe sund konkurrence og fremme innovation, siger hun.

Vi kan plante træer ikke grus
Mette Glavind deltager i debatten Materialernes Klimakamp på Building Green d. 30 oktober. En anden deltager i InnoBYGs debatpanel på Building Green er direktør i Rambøll, Ib Enevoldsen.

- Træ har fantastiske muligheder i forhold til den cirkulære økonomi og CO2-emission. Træ opbevarer CO2 i modsætning til beton, der udleder CO2 i produktionen og i støbeprocessen. I CO2 regnskabet slår træ beton. Det er der ingen tvivl om. Også på resursesiden. Træ er en fornybar resurse, som vi hele tiden kan høste, mens resurserne til beton begynder at være knappe. Vi kan plante flere træer, men ikke mere grus, lyder det fra Ib Enevoldsen.

Artiklen fortsætter under billedet...
Direktør i Rambøll, Ib Enevoldsen, deltager også i paneldebatten om Materialernes Klimakamp på Building Green d. 30. oktober.

Hvert materiale har fordele
For Ib Enevoldsen er der ingen tvivl om, at vi bør bygge mere med træ herhjemme. Men det betyder ikke, at vi skal sige farvel til beton som byggemateriale:

- Vi kan bygge mere og højere med træ, end folk tror. Vi kan bygge ti etager i træ og sagtens løse udfordringerne med brand, f.eks. ved at beklæde væggene indvendig med gips, der er stærkt brandhæmmende. Men det betyder ikke, at vi skal have træ alle vegne. I Rambøll bygger vi masser af betonbygninger. De er fremragende. Beton er et fantastisk materiale med nogle helt andre egenskaber end træ. Beton er meget tungt. Det gør det velegnet til projekter, hvor tyngde er helt essentielt, siger Ib Enevoldsen.

Ib Enevoldsen peger på, at op til 70 % af en bygnings energiforbrug stammer fra opførelsesfasen. Klimavenligt byggeri handler derfor også om at skabe bygninger, der holder i mange generationer:

- Vi skal væk fra en kultur, hvor vi bygger op og river ned hele tiden. Vi skal i højere grad bygge bygninger, som kan skifte funktion over tid, hvor vi kan flytte rundt på indretningen. Her kan det være en fordel at bruge træ til de indvendige vægge, fordi de er let at flytte rundt og genbruge, slutter Ib Enevoldsen.

InnoBYGs debat Materialernes Klimakamp finder sted på Building Greens store scene i Forum i København d. 30. oktober kl. 15.50.

-los

Læs mere om Byggeri

16/9 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.
 • Danvak

  Danvak

  Forum for professionelle inden for HVAC, energi og indeklima
 • OX-ON

  OX-ON

  Designed to protect
 • Dansk Boligbyg

  Dansk Boligbyg

  Det giver pote at leve værdierne
 • Zarges

  Zarges

  Godt arbejdsmiljø valg
 • Lyngsøe

  Lyngsøe

  Alt i overdækning. Dansk design.
 • Garant

  Garant

  Specialist i tekniske produkter
 • Greditec

  Greditec

  Murtec Bistal 30R Dista - Murværksarmering
 • Zarges

  Zarges

  Stiger og stilladser i aluminium
 • Nyt om Bæredygtighed

  Nyt om Bæredygtighed

  Magasin om hvorfor du skal interessere dig for Bæredygtighed i byggebranchen
 • Ajos

  Ajos

  Kraner, hejs, skure, pavilloner, strøm, lys, varme og byggepladsindretning
 • BMI Danmark

  BMI Danmark

  (Icopal & Monier) - Se vores brohurer om tagløsninger
 • Greditec

  Greditec

  Murflex - ventiler i rustfrit stål
 • Riwal

  Riwal

  Vi hjælper dig sikkert i højden!
 • Ecophon

  Ecophon

  Akustiske loftsystemer der sikrer god lyd og økonomiske løsninger
 • Scandi Supply

  Scandi Supply

  Brandsikring A - Z
 • Københavns Listefabrik

  Københavns Listefabrik

  Se listekataloget - verdens største udvalg af trælister
 • fermacell

  fermacell

  Højkvalitets byggematerialer
 • NTI

  NTI

  Vi gør dig bedre!
 • Kilian Water

  Kilian Water

  Det beplantede filter – naturlig spildevandsrensning