Aktuelle nyheder - Byggeri

Dokumentation af byggevarer kommer nu på tegnefilmTegnefilmenes primære formål er at gøre et kompliceret emne nemmere at fordøje og forstå, og målet er, at nå ud til en bredere målgruppe end normalt.

Dokumentation af byggevarer kommer nu på tegnefilm

Hvem har ansvaret, når byggevarer skal dokumenteres? Det spørgsmål udfordrer stadig byggeriet. Derfor lancerer Teknologisk Institut nu to tegnefilm, der skal hjælpe på forståelsen af det vigtige emne

Del artiklen på

Samfund - Byggematerialer

Det handler helt overordnet om at opføre sunde og sikre bygninger. Så enkelt er budskabet fra Teknologisk Institut, som netop har lanceret to tegnefilm, som sætter fokus på de udfordringer som dokumentation af byggevarer skaber i bygge- og anlægsbranchen, som vi fx så det med anvendelse af MgO-plader som vindspærre.

Kompliceret budskab i nem form
Peder Fynholm arbejder til daglig på Teknologisk Institut og han har styr på både regler, krav og udfordringer. Han forklarer, at der stadig er megen tvivl om, hvem der har ansvaret for at dokumentere byggevarerne.

- Ofte er udfordringen faktisk, at man ikke ved, at man mangler dokumentation for anvendelse, og det kan skabe store problemer. Det er ikke hemmeligt, at emnet er tungt og med et kompliceret budskab, og her er vores forhåbning, at tegnefilmene kan skabe bedre forståelse af emnet og ikke mindst opmærksomhed omkring, at man skal sikre, at man forholder sig til hvad byggevarerne er deklareret til i ydeevnedeklarationen og hvordan det stemmer overens med de forventninger man har, forklarer Peder Fynholm.

Skal give større tryghed
Tegnefilmenes primære formål er at gøre et kompliceret emne nemmere at fordøje og forstå, og målet er, at nå ud til en bredere målgruppe end normalt.

- Ideen om at prøve en anden formidlingsform opstod i et tidligere gennemført projekt støttet af GI og InnoBYG. Det er desuden et emne vi arbejder med i vores resultatkontrakt: CE-mærkede byggevarer til sikker anvendelse i byggeriet – ’the missing link’ for dokumentation af byggevarer, som er støttet af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Vi håber tegnefilmene kan være med til at give branchen mere viden og større tryghed i forhold til dokumentation. Det vil være til gavn for alle parter, for det er hverken sjovt at være den bygherre, entreprenør eller rådgiver, som har anvendt en byggevare forkert eller at være producenten, som står med et produkt, der er anvendt forkert - det kan hurtigt få negative konsekvenser for videre salg af den byggevare, understreger Peder Fynholm.

Flere film på vej
Serien af tegnefilm tager udgangspunkt i hele byggeprocessen og zoomer ind i den enkelte proces i hver tegnefilm afhængigt af, hvilket scenarie der beskrives.

- I tegnefilmen ’Dokumentation af byggevarer – hvem har ansvaret?’ zoomes der ind på byggeprocessen produktion. Tegnefilmen beskriver, at producenten har ansvaret for at dokumentere byggevaren, når den er blevet produceret, samt at lave en ydeevnedeklaration. Den forklarer også nogle af de begreber, der er vigtige at kende til, for at kunne opfylde byggevareforordningen, siger Peder Fynholm og fortsætter.

- Vi håber på en positiv modtagelse af tegnefilmene og vi ønsker også gerne en åben dialog om, hvilke scenarier, der er behov for at blive formidlet løbende på denne måde. På sigt vil vi nemlig gerne lave flere tegnefilm med forskellige scenarier, der dykker ned i de andre byggeprocesser også. Scenarierne skal tage udgangspunkt i det som er mest kompliceret at forstå. Vi håber, at det vil bidrage med klarhed omkring dokumentation af byggevarer samt en bedre forståelse for emnet til gavn for hele branchen, siger Peder Fynholm og opfordrer branchens aktører til at henvende sig, hvis de har ideer til kommende tegnefilm inden for emnet.

-jhn

Se tegnefilmene her

Læs mere om Byggeri

6/7 2020
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.