Aktuelle nyheder - Byggeri

Energilån kan ende som en møllesten om halsen på virksomhederneDet kan koste dyrt for virksomhederne at bruge regeringens energilåneordning

Energilån kan ende som en møllesten om halsen på virksomhederne

SMV’erne vil gøre næsten hvad som helst for at undgå at bruge regeringens ordning med energilån

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Elpriserne er inden for det seneste år steget100 procent, og gaspriserne har oplevet en stigning på næsten 200 procent.

Det presser mange virksomheder i en i forvejen sårbar tid efter både corona, forsyningsmangel, invasionen af Ukraine og energikrise.

Det har ifølge SMVdanmarks cheføkonom, Martin Kyed, vist sig i konkurstallet, som i oktober 2022 overgik nivauet under finanskrisen.

Regeringen har for at afhjælpe konsekvenserne af den nuværende energikrise indfør ”energilån”, hvor energipriserne fastsættes til, hvad de var i efteråret 2021, og den del af prisen der er over det niveau, kan tilbagebetales over en 5-årig periode.
Renten forventes at blive 4,4 procent.

Økonomisk presset
SMVdanmark har derfor spurgt deres medlemmer, om de vil benytte sig af den pågældende lånemulighed, og her viser det sig, at langt de fleste virksomheder IKKE ønsker energilånet.
97 procent svarer nej til at ville optage lånet, og kun 0,6 procent svarer ja.

Det indikerer ifølge Martin Kyed, at energilånet ikke er attraktivt for virksomhederne, selv om mange af SMV’erne er påvirket af udviklingen i energipriserne.

Hver tredje SMV vil i ’høj eller meget høj grad’ blive økonomisk presset af stigningen i elprisen, mens 39 procent svarer, at de i ’nogen grad’ presses af stigende elpriser.

Forstår bekymring
Martin Kyed forstår virksomhedernes bekymring ved energilånet og peger blandt andet på, at lånet er mindre gennemskueligt end på det almindelige finansielle marked:

- Man aner reelt ikke, hvad den effektive rente bliver. Virksomhederne ser ud til at ville gøre næsten hvad som helst for at undgå at bruge ordningen. Derfor er der også nogle, der tænker, at det er bedre at trække stikket nu. Den her gæld kan ende med at blive en møllesten om halsen, og mange virksomheder risikerer selv at hæfte for gælden, siger han.

Læs mere om Byggeri

17/11 2022