Aktuelle nyheder - Byggeri

Enhedslisten: Arbejdsmiljøskandale på BIO4

Enhedslisten: Arbejdsmiljøskandale på BIO4

Både danske og udenlandske entreprenører har ladet deres ansatte arbejde giftige stoffer. Arbejdsmiljørepræsentanter har reageret, men uden at virksomheden har taget det alvorligt

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Som nævnt i BygTek har byggearbejderne i forbindelse med opførelsen af HOFORs biobrændselsanlæg BIO4 på Amager været udsat for giftige isocyanater.

Christian Juhl, der er Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, har stillet en række spørgsmål til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard for at finde ud af, hvad det egentlig er foregået:

- Det ser ud til, at ministeren har erkendt, at det er intet mindre end en skandale, hvad der er foregået. Det har været en meget stor arbejdsplads med flere end 1500 ansatte i løbet af byggeriet, og der er mange, der er blevet påvirket af giftige dampe, som kommer fra især arbejdet med isolering. Det er dampe, som er meget aggressive i lungerne, hvis ikke man passer meget på - især gennem lang tid. I 1970'erne, hvor man begyndte at bruge glasfiber til både og vindmøller, anvendte man isocyanater, der også bruges også i forbindelse med skum ved isolering, og da blev man opmærksom på deres giftighed, siger Christian Juhl til BygTek.

Lyttede ikke til arbejdsmiljørepræsentant
Det er ifølge Christian Juhl både danske og udenlandske entreprenørvirksomheder, der har ladet deres byggearbejdere arbejde med de giftige stoffer, og der har også været arbejdsmiljørepræsentanter, som har reageret, men uden at virksomheden har taget det alvorligt:

- Det er i sig selv et problem, at Arbejdsmiljøloven ikke fungerer bedre, når man ikke lytter til arbejdsmiljørepræsentanter. Der er også en generel risiko for, at udlændinge ikke forstår de danske regler og ikke kan læse vejledninger. Men i på BIO4 er det ledelsen, der ikke har sørget for, at tingene er på plads, siger Christian Juhl videre.

Tolk eller oversatte papirer
Han understreger, at Arbejdsmiljøloven indrettet sådan, at det er arbejdsgiverens pligt at sørge for, at de danske regler er forståelige for de ansatte på en arbejdsplads:

- Så må man enten have en tolk, der kan oversætte de danske regler, eller udarbejde et materiale, så folk kan være beskyttet. Grundlæggende er det bygherren, der har ansvaret for arbejdsmiljøet, og jeg har også forstået, at der har været debat i bestyrelsen for HOFOR om sagen. Det er da en skandale, at så stort et byggeri ikke er planlagt ordentligt, og at der ikke er sikre arbejdsforhold og koordinering mellem de forskellige firmaer.

Utilgivelig dumhed
Det er ikke første gang, at der er problemer for ikke mindst store udenlandske virksomheder med at overholde arbejdsmiljøreglerne. Man siger, at ’det er menneskeligt at fejle, det er dumhed at gentage de samme fejl’, og Christian Juhl er ikke i tvivl:

- Det er utilgiveligt dumhed, fordi der ikke er noget nyt eller ukendt i den her sammenhæng. Det er gammelkendte problemer med at koordinere på en byggeplads. Der er store danske firmaer, som der lever af at tilbyde at koordinere byggerier. Og når det endda er en offentlig virksomhed, der står for byggeriet, er det dobbelt problematisk, når reglerne overtrædes. Der vil jeg forvente, at tingene altid er i orden, siger Enhedslistens arbejdsmiljøordfører.

Blikkenslagere efterlyser retslig tiltale
Han slår fast, at Arbejdstilsynet burde have grebet ind meget før på BIO4 byggeriet:

- Det har de også indrømmet. De har været for henholdende med at give strakspåbud på denne byggeplads. Man burde have grebet ind meget før, så Arbejdstilsynet skal være mere konsekvent. Det vides endnu ikke, om sagen medføre bøder til bygherre og arbejdsgivere, men en blikkenslagernes fagforening, der har organiseret de arbejdere, som har udført arbejdet på BIO4, har indstillet til retslig tiltale hos politiet og har bedt om, at der køres en retssag, fordi de mener, at der er arbejdsgiveransvar, slutter Christian Juhl.

Lyt til hele interviewet med Christian Juhl på nedenstående link

http://radioupdate.dk/Updatenyheder.asp?page=3944

Læs mere om Byggeri

24/6 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.