Aktuelle nyheder - Byggeri

Entreprenørerne har fået større indflydelse på materialevalgetDe materialeproducenter, som kan levere brugbar dokumentation, eventuelt sofistikerede BIM-objekter, bliver mere attraktive, vurderer branchedirektør Elly Kjems Hove fra DI Byg.

Entreprenørerne har fået større indflydelse på materialevalget

Købevejene i byggeriet har ændret sig, viser ny analyse fra DI Byg. I dag er det ofte entreprenøren, der sidder for bordenden. Det stiller nye krav til materialeproducenterne

Del artiklen på

Entrepriseformen har stor betydning for, hvem der træffer beslutninger om konstruktion og materialer i byggeprojekter. Det er konklusionen efter en række interviews, som DI Byg har foretaget med medlemmer i hele byggeriets værdikæde.

Overordnet får entreprenørerne større indflydelse, når projekter udbydes som totalentrepriser. Arkitekter og rådgivere har større indflydelse, hvis der er tale om hoved- og fagentrepriser.

Andelen af projekter udbudt som totalentrepriser er steget fra 31 % i 2013 til 60 % i 2018. I takt med at totalentrepriser vinder indpas på markedet, har entreprenørvirksomhederne altså fået væsentligt større indflydelse på valget af materialer.

- Det er tydeligt, at totalentrepriser er blevet mere udbredte over de senere år. Vi har også kunne mærke blandt vores medlemmer, at det har haft betydning for, hvem de henvender sig til i salgsprocessen. Hvor der tidligere var fokus på arkitekter og rådgivere, er det i dag i højere grad entreprenørerne, som materialeproducenterne henvender sig til, siger branchedirektør Elly Kjems Hove.

Nye muligheder for producenter
For materialeproducenterne har udviklingen betydning for, hvilke services, der er attraktive hos kunderne.

Byggeriet er blevet mere kompliceret som følge af eksempelvis regulering og større integration i systemløsninger. Det har medført, at kravene om dokumentation og beregningskompetencer er steget. DI Bygs medlemmer forventer, at denne trend vil stige i takt med, at flere beslutninger lægges ud til entreprenørvirksomhederne.

- I takt med at byggeriet bliver mere kompliceret, og kravene om dokumentation generelt stiger, er det klart, at de materialeproducenter, som kan levere brugbar dokumentation, eventuelt sofistikerede BIM-objekter, bliver mere attraktive. Men også mere end det. Vi oplever, også, at leverandørprojektering bliver mere efterspurgt, fordi producenterne i mange tilfælde kan levere denne rådgivning effektivt, siger Elly Kjems Hove.

Køberveje i byggeriet er netop temaet for DI Bygs næste netværksarrangement den 10. oktober på DI’s kursuscenter Gl. Vindinge i Nyborg. Arrangementet er åbent for alle interesserede.

Analysen kan dowloades her.


-los


Læs mere om Byggeri

6/9 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.