Aktuelle nyheder - Byggeri

EU-bombe mod RUT-registret er demonteretBeskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (Foto: Keld Navntoft)

EU-bombe mod RUT-registret er demonteret

Det er fortsat lovligt for Danmark at opretholde pligten til registrering i RUT for visse ’risikobrancher’, herunder bygge-anlægsbranchen

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Det tidligere medlem af EU-Parlamentet for Enhedslisten, nuværende folketingsmedlem Søren Søndergaard, har bedt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard redegøre for konkrete punkter, som har været drøftet med EU-Kommissionen omkring anmeldelsespligten for selvstændige i RUT-registret.

Det sker med henvisning til en artikel på hjemmesiden ’eufagligt.dk’, hvoraf det blandt andet fremgår, at ’kontrollen med arme- og ben-virksomheder svækkes efter krav fra EU-Kommissionen’

Ulovlig hindring for fri bevægelighed
Der peges på, at anmeldelsespligten til RUT for selvstændigt erhvervsdrivende uden ansatte ifølge Kommissionens opfattelse udgør en ulovlig hindring for den frie udveksling af tjenesteydelser.

Derfor skal udenlandske selvstændige firmaer uden ansatte fremover ikke registrere sig i RUT-registret.

 

Der skal dog ifølge et lovforslag fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard såkaldte ’risikobrancher’ – herunder bygge- anlægsbranchen - stadig være omfattet af anmeldelsespligten.

Målrettet anmeldelsespligt
Peter Hummelgaard oplyser i svaret til Søren Søndergaard, at EU-Kommissionen 9. november 2018 fremsendte en åbningsskrivelse til den danske regering med en vurdering af, at ’anmeldelsespligten for udenlandske selvstændigt erhvervsdrivende uden ansatte gik ud over, hvad der kan begrundes i henhold til EU-retten’.

Det er dog lykkedes for regeringen at opnå enighed med Kommissionen om, at man ved en målretning af anmeldelsespligten for udenlandske selvstændige til blandt andet bygge- anlægsbranchen, hvor data fra myndighederne viser en høj forekomst af overtrædelser af lovgivningen blandt udenlandske selvstændige i Danmark, kan bringe registret i overensstemmelse med EU-retten.

EU-Kommissionen skal konsulteres
Der er desuden enighed om, at det fremover årligt vurderes, hvilke brancher, der omfattes af anmeldelsespligten for selvstændige uden ansatte:

- Det er i den forbindelse aftalt, at EU-Kommissionen konsulteres, hvis flere brancher skal omfattes af anmeldelsespligten, oplyser ministeren.

Regeringen har fremsat et lovforslag, som skal udmønte denne målretning af anmeldelsespligten, og de nye regler forventes at træde i kraft den 1. januar 2021.

Lovændringen betyder, at anmeldelsespligten til RUT for selvstændigt erhvervsdrivende uden ansatte gælder i udvalgte risikobrancher, som fastsættes ved bekendtgørelse:

- Med lovforslaget vil størstedelen af de selvstændige uden ansatte, der kommer til Danmark, fortsat skulle anmeldes til RUT, der dermed kan opretholdes som omdrejningspunktet for den danske indsats mod social dumping. Anmeldelsespligten for selvstændige i byggeriet og visse dele af industrien står således ikke til diskussion, skriver Peter Hummelgaard.

Læs mere om Byggeri

20/11 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.