Aktuelle nyheder - Byggeri

For meget sjusk med installation af varmepumper

For meget sjusk med installation af varmepumper

2,3 milliarder kroner til varmepumper. Men hvor meget klima får vi egentlig for pengene? Direktør Søren Bülow fra Dansk Køl & Varme advarer om for ringe installationsarbejde

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Regeringen har præsenteret en aftale om fordelingen af 2,3 milliarder kroner til blandt andet udskiftning af olie- og gasfyr med varmepumper. ’

Det har vakt glæde i store dele af byggebranchen, fordi det ikke mindst vil gavne de mindre virksomheder i installatørbranchen.

Men brancheforeningen Dansk Køl & Varme advarer om, at det ikke bliver den gevinst for klimaet, som politikerne forventer - medmindre varmepumperne bliver installeret rigtigt.

Erfaringerne er ikke gode
Direktør i brancheforeningen Dansk Køl & Varme, Søren Bülow bakker op om tilskuddet til varmepumper, men han understreger samtidig, at den reelle CO2-besparelse afhænger af, hvor godt varmepumperne bliver installeret og løbende serviceret:

- På det punkt er erfaringerne ikke gode. Målsætningen er, at Danmark i 2030 har sparet 700.000 tons CO2 ved at udskifte olie-og gasfyr med varmepumper, men flere ting kan ødelægge den målsætning, siger han til BygTek.

Der kan blandt andet opstå manglende effektivitet af varmepumpen, hvis den ikke er indstillet rigtigt, eller den ikke har den optimale størrelse i forhold til huset:

- Så vil der være risiko for, at den bruger for meget strøm. Et andet problem er, hvis installationen bliver utæt. Der er nemlig kølemiddel i en varmepumpe, og de fleste varmepumper indeholder et kølemiddel, der er meget skadeligt for klimaet, forklarer Søren Bülow.

Det går for stærkt
I begge tilfælde er det installatørens opgave at sikre, at varmepumpen bliver den optimale løsning for både boligejeren og klimaet, men ifølge Dansk Køl & Varmes direktør sker det for ofte, at, at installationen går for stærkt:

- Der bliver smidt varmepumper op, som ender med ikke at leve op til de grønne drømme. Den politiske aftale indeholder dog et løfte om nye initiativer til at sikre kvaliteten i de mange varmepumper, som skal installeres i de kommende år. Det ser vi derfor frem til. I dag udføres alt for meget dårligt arbejde med varmepumper, og VE-godkendelsesordningen er desværre ikke nok til at sikre kvaliteten, som ordningen er udformet i dag. Eksempelvis kan man blive VE-godkendt, og varmepumpen kan få tilskud, selv om installatøren ikke er godkendt til at arbejde sikkert med klimafarlige kølemidler. Det bør simpelthen laves om, siger Søren Bülow.Læs mere om Byggeri

6/11 2020
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.