Aktuelle nyheder - Byggeri

Fremtiden kommer af sig selv - det gør vækst og velstand ikke

Fremtiden kommer af sig selv - det gør vækst og velstand ikke

Ledighedstallet fra Danmarks Statistik viste for maj et marginalt fald i bruttoledigheden på 500 fuldtidspersoner til 102.500. Dog dermed fastholdes ledighedsprocenten uændret på 3,7 for sjette måned i træk

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg fastslår, at selvom beskæftigelsen stadig sætter nye rekorder måned for måned, så er ledighedskurven lige nu nærmest ’flad som en pandekage’:

- Men det er faktisk en god nyhed! Det betyder nemlig, at der fortsat er ledige ressourcer i økonomien at tage af. Både arbejdsstyrke og beskæftigelse vokser i disse år. Og her udtrykker ledigheden sådan set bare forskellen mellem udviklingen i arbejdsstyrken og i beskæftigelsen. Så når ledigheden ikke falder lige så meget, som beskæftigelsen stiger, så er det fordi, der kommer flere i arbejdsstyrken, blandt andre flere flygtninge, der erklæres jobparate, siger cheføkonomen.

Stadig risiko for mangel på arbejdskraft
Ser vi et par år frem i horisonten, er der dog ifølge Bo Sandberg stadig risiko for, at opsvinget løber tør for arbejdskraft både i byggeriet og andre brancher:

- Derfor må det fortsat stå højt på den politiske dagsorden at få øget arbejdsstyrken. Både ved at få marginaliserede ind på arbejdsmarkedet, sikre adgang til udenlandsk arbejdskraft og i gennemsnit få os, der er på arbejdsmarkedet til at blive lidt længere. Eneste virkelige malurt i bægeret er, at der desværre fortsat er en for høj ledighed på 7,0 procent for de 25-29 årige, og det bør helt oplagt være et fokusområde for den nye regering. Blandt andet ved vi erfaringsmæssigt, at der er ret sikre beskæftigelsesudsigter for unge, der tager en erhvervsuddannelse, Bo Sandberg.

Vækst og velstand kommer ikke af sig selv
Han understreger, at ’fremtiden og 2025 kommer af sig selv - det gør vækst og velstand ikke’.

Derfor er det vigtigt, at den nye regering også i de nuværende opgangstider trimmer og finjusterer den økonomiske politik, arbejdsmarkedet, uddannelserne og skattesystemet:

- Ingen tvivl om, at det er en økonomi i god og solid grundform, som den nye regering har overtaget. På årsbasis er BNP-væksten i 1. kvartal opgjort til 1,9 procent. Men der blinker dog visse advarselslamper over et sløjt 1. kvartal for eksporten, hvor vi blandt andet lider under afmatning på det tyske marked, siger Bo Sandberg.

Moderate vækstrater i boliginvesteringer
Boliginvesteringerne er nu overgået til mere moderate vækstrater i form af en årsvækst i boliginvesteringerne på 3,6 procent i 1. kvartal. Tidligere har denne vækstratet ligget og svinget mellem 5 procent og 10 procent.

- Den noget lavere vækst i boliginvesteringerne stemmer godt overens med Dansk Byggeris seneste prognose. Bygge- og anlægsbranchen har nu formentlig lagt den kraftigste del af opsvinget bag os. Det vil fortsat gå fremad i 2019, men vi venter en udfladning af markedet i 2020, slutter Dansk Byggeris cheføkonom.Læs mere om Byggeri

28/6 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.