Aktuelle nyheder - Byggeri

FRI-virksomheder oplever ny ordrefremgangFRI’s adm. direktør Henrik Garver.

FRI-virksomheder oplever ny ordrefremgang

Ny analysen viser, at FRI-virksomhederne er kommet stærkt igennem den første bølge og starten af anden bølge af corona-pandemien

Del artiklen på

Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI, udarbejder to gange årligt en konjunkturmåling baseret på medlemsvirksomhedernes forventninger til fremtiden. Den nye måling pr. oktober 2020 viser, at udsigterne for FRI-virksomhederne vest og øst for Storebælt på flere nøgletal har ændret sig markant. Branchen har oplevet en tilgang af nye opgaver over hele landet, særlig stærkt i Østdanmark, og forventningerne til den fremtidige ordrebeholdning er opjusteret betydeligt.

En stor del af FRI-virksomhederne forventer at have flere ansatte om seks måneder som følge af en forventet større ordrebeholdning. Denne udvikling kan i høj grad forklares med den politiske håndtering af corona-pandemien/Covid-19. Behovet for at øge beskæftigelsen kan bl.a. tilskrives, at virksomhederne har oplevet en opgavefremgang på tværs af sektorer hen over sommeren og i begyndelsen af andet halvår af 2020. Samtidig har virksomhederne opbygget et beredskab for, hvordan man tilpasser sin opgaveløsning til en virkelighed med skiftende restriktioner.

I Vestdanmark forventer 15 % af virksomhederne at have flere ansatte om seks måneder. Øst for Storebælt er tallet 23 %. Sammenholdt med seneste konjunkturmåling fra april 2020 er forventningerne ændret markant i en positiv retning. Udviklingen er gået fra en reduktion i antallet af ansatte på tværs af landsdelene til en forventning om, at der er brug for alle nuværende medarbejdere og nyansættelser.

Robusthed til at stå igennem forår og forsommer
Virksomhedernes forventninger til ordrebeholdningen om seks måneder er ligeledes steget markant. Ni procent af virksomhederne forventer en større ordrebeholdning i vest mod 19 % i øst.

- Vores nye analyse viser, at det tydelige dyk i ordrebeholdningen, som blev udløst af corona-pandemien, og som toppede i maj måned, hvor vi kunne registrere, at ordrebeholdningen, der var nede med 15 %-point, er afløst af nye opgaver og fornyet vækst. Langt de fleste rådgiver- og ingeniørvirksomheder kom ind i 2020 med en pæn ordrebog, og det gav en robusthed til at stå igennem et forår og en forsommer, hvor der var et markant dræn i opgaveporteføljen. Med den nye FRI-analyse kan vi se, at udviklingen entydigt er vendt, men naturligvis med det kraftige aber-dabei, at der er en række sektorer, som fortsat er påvirket negativt, mens andre sektorer står stærkere end nogensinde tidligere, udtaler FRI’s adm. direktør Henrik Garver.

En potentielt stærk pipeline
Analysen viser, at der er sket en stabilisering og positiv udvikling i ordreindgangen på offentligt byggeri, infrastruktur, miljø og energi både vest og øst for Storebælt. Udviklingen i ordrebeholdningen for boligbyggeri, erhvervsbyggeri og eksportområderne er negativ i hele landet.

Spurgt direkte ind til, om analysen svarer til FRI’s forventninger, svarer Henrik Garver:

- Jeg har de seneste måneder talt med rigtig mange topchefer fra både mindre og større FRI-virksomheder, og målingen svarer til det, jeg forventede. Dog fanger den ikke helt den usikkerhed, jeg fortsat kan fornemme i markedet. For det er klart, at når BNP går ned, som det er sket, og hvis der ikke kommer gang i eksporten igen, så er der en risiko for, at markedet også går ned for FRI-virksomhederne. Omvendt er der med de store samfundsdagsordner ift. bæredygtighed, klima, behovet for ny infrastruktur m.v. en potentielt stærk pipeline, og en pipeline der i endnu højere grad tegner et entydigt vækstscenarie for de mange rådgiver- og ingeniørvirksomheder, som er en del af FRI. Det skyldes, at FRI-virksomhederne står på mål for god rådgiverskik og ordentlighed ift. kunder, medarbejdere og samfund. Og det gør en forskel, hvis man ser på både enkeltsager og den nuværende samfundsdebat.

-kj

Læs mere om Byggeri

12/10 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.