left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Glade kunder har givet rekordvækst- Der er ingen tvivl om, at vores fokus på beboernes ve og vel i byggeforløbet er afgørende. For kan du ikke håndtere den del, så bliver du ikke inviteret med på nye sager, fortæller Carsten Jensen.

Glade kunder har givet rekordvækst

PNP Byg A/S har for tredje år i træk haft rekordvækst. I de magre år gjorde de sig nemlig skarpe på beboerpleje i byggeprocessen, og så er det pludselig dem, der bliver ringet først til

Del artiklen på
Det er første hverdags morgen efter, at PNP Byg A/S har skrevet kontrakt på renovering af facader og udskiftning af døre og vinduer på 248 boliger på Frederiksberg. Inklusiv nyt tag med solcelleanlæg, kloak og ventilationsarbejde, så glæden hos administrerende direktør og ejer Carsten Jensen er til at forstå.

Og skulle han endelig blive ramt af et øjebliks mismod, kan han bare kaste et enkelt blik på det netop færdige årsregnskab for 2015. For tredje år i træk har de slået rekord med en trecifret millionomsætning og en i branchen sjælden høj overskudsgrad på 9,2 procent, hvilket svarer til et overskud efter skat på 10,5 millioner kroner. Samtidig giver de beskæftigelse til cirka 100 mand. Det er næsten en firedobling siden lavpunktet under krisen.

- Faktisk stoppede krisen for os allerede i 2012. der kunne vi mærke, at vi havde fået skabt et ry for at behandle kunderne ordentligt, for pludselig eksploderede det hele. Det væltede ind med opgaver, vi skulle regne på, og vi vandt nogle gode sager. Det gav et rekordregnskab i 2013, der førte til at vi blev kåret som Gazelle virksomhed 2014 og samtidig nomineret til titlen som Entrepreneur of the Year og jeg kneb mig selv i armen, for kunne det blive ved?

Alles kamp mod alle
Det har det kunne for den 40 år gamle håndværksvirksomhed PNP Byg A/S, hvor Carsten Jensen allerede som 13årig startede som arbejdsdreng ude på byggepladserne i ferierne. Firmaet var nemlig ejet af hans onkel Peter Hvolby Nielsen, og han ville godt hjælpe den unge knægt, der drømte om at blive tømrer, fordi det var et sejt arbejde med hænderne ude i den friske luft. Det endte med et svendebrev i 1989, hvorefter Carsten Jensen læste til bygningskonstruktør inden han i 1994 kom tilbage til firmaet som byggeleder. Siden har han overtaget virksomheden, alt i mens, de har specialiseret sig inden for energirenoveringer af etageejendomme i hovedstadsområdet.

- Jeg nåede lige at få nogle gode år, hvor omsætningen og indtjeningen steg, så stoppede det hele brat i 2009. Der var næsten ikke noget arbejde at byde på og konkurrencen om opgaverne blev benhård. Det hele gik op i laveste pris og mange tog opgaver bare for at holde folk beskæftiget. Samtidig var der hele tiden nogle, der ringede og spurgte efter arbejde, siger Carsten Jensen, der dog ikke blev ramt af panik.

- Der har altid været perioder med kriser i byggebranchen, så vi var ret overbeviste om, at vi nok skulle klare det. Og heldigvis var stemningen blandt medarbejderne god og de udviste en utrolig kampgejst, for der skulle arbejdes rigtig meget og rigtig hårdt for at få opgaverne.

-Under krisen gjorde vi os skarpere. For når du arbejder i en afgrænset branche med boligejendomme, der snakker sammen indbyrdes, så kan du simpelthen ikke holde til at have dårlige sager med slutbrugere, der klager videre i systemet, fortæller Carsten Jensen.

Dårlige sager rygtes

I de år kunne PNP Byg A/S ligesom så mange andre have valgt at sprede sig ud over nye arbejdsområder for at få smør på brødet, men det valgte en helt andet strategi. De holdt sig til tage, facader og vinduer i ejendomme, for det var det gode til også stillede de i stedet skarpt på det Carsten Jensen betegner som bløde værdier.

- Egentlig havde det altid være i fokus, at man for eksempel skulle støvsuge efter sig, når man havde sat et vindue op hos en beboer. Men under krisen gjorde vi os skarpere. For når du arbejder i en afgrænset branche med boligejendomme, der snakker sammen indbyrdes, så kan du simpelthen ikke holde til at have dårlige sager med slutbrugere, der klager videre i systemet, så dør du ret hurtigt. Især når ingen har arbejde nok.

Inviteret på beboertilfredshed
Samtidig oplever Carsten Jensen, at boligselskaber og private boligadministratorer de senere år har sat mere og mere fokus på beboernes ve og vel under byggeforløbet og at ens referencer fra andre opgaver kan være afgørende for om man får opgaven.

- De gider ikke have en masse bøvl undervejs, så vores håndværkeres evne til at snakke med boerne på en høflig og smidig måde er afsindig vigtig. Samtidig skal informationen og varslingen af beboerne også fungere under renoveringen, så vi holder alt fra informationsmøder helt ned til at få udformet tegninger over adgangsveje under renoveringen, siger han og forsætter:

- Der er ingen tvivl om, at vores større fokus på netop de bløde værdier har været afgørende for at vi har klaret os gennem krisen. For kan du ikke håndtere den del, så bliver du ikke inviteret med på nye sager.

I øjeblikket har PNP Byg ordrer i bogen for 170 millioner kroner, og da mange offentlige skoler og bygninger har et stort efterslæb med renoveringer, ser Carsten Jensen lyst på fremtiden.

Vækst udfordrer også
Og for PNP Byg A/S skorter det ikke på invitationer, og det kaster opgaver af sig. I øjeblikket har de ordrer i bogen for 170 millioner kroner, og da mange offentlige skoler og bygninger har et stort efterslæb med renoveringer, ser Carsten Jensen lyst på fremtiden. Det har også skabt en god stemning blandt medarbejderne, der føler en større tryghed, men det giver også visse udfordringer. Især når resten af byggebranchen også er i vækst.

- Det glæder mig rigtig meget, men det betyder også, at man skal passe på sine gode medarbejdere. De skal have en god arbejdsplads, behandles godt og have gode vilkår, ellers smutter de jo over på den anden side af gaden, siger han og smiler. Men bliver dog straks alvorlig på spørgsmålet om frygten for flaskehalsproblemer.

- Det kan jeg godt blive bekymret for. Derfor er det afsindigt vigtigt, at vi får unge uddannet til vores branche. Vi har løbende 3-5 lærlinge, og vi har næsten lige haft en, der fik bronze i sin svendeprøve. Det blev vi utroligt stolte over.

Tekst og foto: Johannes H. Nørgård


Læs mere om Byggeri

4/5 2016
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.