oktoberfest i fog
oktoberfest i fog
oktoberfest i fog

Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Gunde Odgaard (BAT): Udbud på Storstrømsbro er som amatørteaterSekretariatsleder i BAT, Gunde Odgaard

Gunde Odgaard (BAT): Udbud på Storstrømsbro er som amatørteater

BAT-kartellets sekretariatschef er stærkt kritisk over de danske myndigheders manglende handlekraft i forhold til italienske entreprenørers tvivlsomme status

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

I en tid med anklager om mulig korruption og mafiaforbindelser i italienske entreprenørvirkomheder har Fagbladet 3F offentligjort en analyse, der viser, at når det kommer til domme for social duping, kommer de italienske entreprenørvirksomheder i Danmark ind på en klar første plads.

Ifølge Fagbladet står der italienske entreprenører bag fem af de ti største sager de seneste fem år om løndumping på danske byggerier.

Senest er det kommer frem i Fagbladet, at en af de entreprenørvirksomheder, der skal bygge den nye Storstrømsbro, har forsinket betalinger til norske underentrerprenører i en sådan grad, at en norsk entreprenørvirksomhed gik konkurs.

Ubetalt gæld på 100 millioner kroner
Desuden måtte et stort byggeri indstilles i en periode sidste sommer, fordi firmaer nedlagde arbejdet på grund af en ubetalt gæld på 100 millioner norske kroner fra den italienske entreprenør til underleverandørerne.

Fagbladets analyse viser, at italienske firmaer de seneste fem år er kendt skyldige i løndumping til en værdi af cirka 70 millioner kroner i Danmark, og dermed er Italien topscorer i forhold til andre lande på det danske arbejdsmarked.

Sporene skræmmer
BAT’s sekretariatschef, Gunde Odgaard, er i øvrigt dybt bekymret over, at italienske entreprenører gennem de senere år i stigende grad har sikret sig store offentlige danske byggeopgaver, som eksempelvis den århusianske letbane og den nye Storstrømsbro:

- Sporene skræmmer i forhold til eksempelvis Storstrømsbroen, når man ser på eksempler fra Norge, hvor de mangler at udføre arbejde på de projekter, de har påtaget sig. Jeg kan ikke forstå, at man tør entrere med den slags virksomheder. De danske myndigheder bør bruge EU’s udbudsdirektiv benhårdt til at screene dem af, så de overhovedet ikke kan byde. De danske myndigheder har åbenbart den praksis, at de ’sidder og googler’ lidt i stedet for at spørge de officielle registre rundt om i EU-landene og deres myndigheder for at finde ud af, hvad er er op og ned. Så bliver det jo ikke bedre. Jeg synes, at det er et fortvivlende amatørteater af værste skuffe, siger BAT’s sekretariatschef til BygTek.

Trues til tavshed
Han påpeger i øvrigt, at de sager, hvor italienske virksomheder er dømt for løndumping, sandsynligvis kun er toppen af isbjerget:

- Det er i hvert fald kun det, vi finder og har fået dom for. Vi har en formodning om, at vi i mange af de sager, vi kører, får vi ikke beregnet det reelle snyd, fordi det i høj grad hviler på oplysninger, vi får fra folkene, der er blevet snydt. De trues mange gange til tavshed, siger Gunde Odgaard til BygTek.

Benytter andre metoder
Gunde Odgaard konstaterer, at man er oppe mod kræfter, der benytter andre metoder, end der normalt kendes fra det danske arbejdsmarked:

- Man skal ikke kende ret meget til italienske forhold for at vide, at store dele af deres byggeindustri er - om ikke direkte i lommen på organiseret kriminalitet – så er der et samspil. Det er dokumenteret adskillige gange af italienske myndigheder, som også selv gør meget for at sætte ind over for det. Men det er en vanskelig opgave, siger BAT’s sekretariatschef.

En stor del af de penge, de italienske firmaer dømmes til at betale i Arbejdsretten, kommer ind igen, fordi der ifølge Gunde Odgaard er tale om så store selskaber, at pengene falder:

- Der kan godt gå et stykke tid, men vi får dem som regel. Det er ikke som i begyndelsen, at mange af de dømte virksomheder forsvinder fra jordens overflade, fortsætter han.

Anderledes med Polen
Mens de italienske virksomheder øjensynligt betaler, hvad de skylder, så er problemet anderledes med virksomheder fra Polen, hvor der fortsat er problemer med at hente pengene hjem, efter at de er dømt i Arbejdsrtetten:

- De lukker og slukker, når de har fået en dom, og så kan de folk, der er blevet snydt, stå ’med håret i postkassen’. Når vi kommer tidligt ind i sagerne og får gjort bygherren eller en hovedentreprenør bekendt med, at der er en sag, så kan de tilbageholde pengene, og det hjælper på det, siger Gunde Odgaard.


Læs mere om Byggeri

10/1 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningOptimering af arbejdsgangePavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder