Aktuelle nyheder - Byggeri

Har København solgt sin sjæl? Murmanskgade, Nordhavn foto: Jens Lindhe

Har København solgt sin sjæl?

I en ny bog 'Kapitalen' - København under forvandling spørger arkitekturredaktør og forfatter Karsten R.S. Ifversen om byens sociale balance er ved at tippe under de sidste ti års spekulationsbyggeri

Del artiklen på

Arkitektur - litteratur

Danmarks hovedstad bliver i disse år tættere og højere end nogensinde før. Det går nemlig fantastisk godt for København som forretning.

Der er kraner alle vegne, byggeaktiviteten er kolossal, og havnens nye bydele bugner af lejligheder med ekstremt dyre kvadratmeter. Men måske er byens sociale balance ved at tippe? For mens vi samler stadig flere på samme plads, stiger afstanden mellem rig og fattig.

- Det er ikke ligegyldigt for beboerne, sammenhængskraften og oplevelsen af byens rumlige kvalitet, om dens huse primært er spekulationsobjekter eller boliger for mennesker. Vi har stort set prisgivet byudviklingen til markedets luner. Selv om den prisudvikling, vi har set i Danmarks hovedstad, findes langt værre i Stockholm og London, så er der ingen grund til at være tilfreds med den, skriver Karsten Ifversen i sin nye bog Kapitalen – København under forvandling.

Hvad gør arkitekturen for os
Forfatteren Karsten Ifversen, arkitekturredaktør ved Politiken beskriver i bogen, hvordan hovedstadens arkitektur, bygninger og rum har ændret sig i de seneste ti år. Han forholder sig til byens nye broer, Nørreport Station, Amager Bakke og nye byområder som Nordhavn, Havneholmen og Carlsberg Byen – og han kommer omkring større bygningsværker som BLOX, Forskerboligerne og The Silo.

I bogens seks essays diskuterer Karsten Ifversen, hvordan de nye bydele fungerer, hvordan højhusene bidrager til livet omkring sig, og hvad arkitekturen gør for at mod- eller medvirke til den stigende sociale ulighed.

For der findes alternativer til den arkitektoniske og urbane fattigdom, der breder sig under den nuværende byudvikling. Man kan godt dæmme op for markedet og bygge by i et roligere tilrettelagt tempo, hvor det er muligt at få rettet op på de sociale og urbane
skævheder.

Kapitalen rummer en smuk fotografisk udforskning af byen ved den prisbelønnede arkitekturfotograf Jens Lindhe. Lindhe og Ifversen har tidligere arbejdet sammen om bøgerne Generøs by og Vibrationer,og Kapitalen er dermed den sidste i en trilogi om hovedstadens arkitektur og udvikling gennem 2010’erne.

-jhn

Fakta:
Udkommer: 3. oktober 2019
Omfang: 280 sider, rigt illustreret
Fotograf: Jens Markus Lindhe
Pris: 349,95 kr.
Forlag: Strandberg Publishing

Om fotograf og forfatter
Karsten Ifversen er cand.mag., arkitekturredaktør ved Politiken og forfatter til flere bøger om byer, arkitektur og design.

Fotograf Jens Lindhe er arkitekt m.a.a., arkitekturfotograf. Kapitalen er hans bogudgivelse
nummer 100.

Læs mere om Byggeri

20/9 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.