Aktuelle nyheder - Byggeri

Håndværkere kan kræve covid-hygiejnetillæg fra kunderneHåndværkere kan kræve hygiejnetillæg i eksempelvis private hjem

Håndværkere kan kræve covid-hygiejnetillæg fra kunderne

Det afhænger dog af en konkret vurdering af den enkelte aftale, om det er rimeligt eller urimeligt at kræve hygiejnetillæg

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

I et svar til Karina Adsbøl fra Dansk Folkeparti oplyser justitsminister Nick Hækkerup, at eksempelvis håndværkervirksomheder må opkræve såkaldte ’hygiejnetillæg’ af deres kunder med henvisning til covid-19-situationen.

Han understreger, at udgangspunktet ved dansk ret er, at parterne ved aftaleindgåelse har aftalefrihed:

- Det betyder, at parterne kan aftale, hvad de vil, medmindre aftalen strider mod ufravigelige regler. Det kan således som udgangspunkt gyldigt aftales, at håndværks- og servicevirksomheder opkræver et hygiejnetillæg, såfremt der er enighed herom. Hvis en kunde ikke er villig til at betale et sådant tillæg og dermed ikke accepterer virksomhedens betingelser for aftaleindgåelse, vil konsekvensen være, at der ikke indgås en aftale, oplyser ministeren.

Betydelig skævhed
Samtidig understreger han dog, at en aftale kan ændres eller tilsidesættes helt eller delvist, hvis det vil være urimeligt eller i strid med redelig handlemåde at gøre den gældende:

- Det gælder også ved forbrugeraftaler. Et aftalevilkår, der ikke er individuelt forhandlet, anses for at være urimeligt, hvis det bevirker en betydelig skævhed i parternes rettigheder og forpligtelser ifølge aftalen til skade for forbrugeren, forklarer Nick Hækkerup.

Et eksempel på et sådant urimeligt aftalevilkår er ifølge ministeren, hvis forbrugeren er bundet af et accepteret aftalevilkår, som forbrugeren rent faktisk ikke har haft mulighed for at stifte bekendtskab med inden aftalens indgåelse.

Konkret vurdering
Det vil altså afhænge af en konkret vurdering af den enkelte aftale, hvorvidt det er rimeligt eller urimeligt at gøre et aftalevilkår om for eksempel hygiejnetillæg gældende:

- Som beskrevet skal der imidlertid som udgangspunkt være en betydelig forskel mellem kontraktparterne, idet hensigten med tilsidesættelse af urimelige aftalevilkår er, at den overlegne part i et kontraktforhold ikke skal kunne misbruge sin stilling til at skaffe sig fordele, der ensidigt tjener dennes interesser, slutter justitsministeren.

Læs mere om Byggeri

5/3 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.