LCA
LCA
scroll
Kalk gør beton mere miljøvenligI september udkom en ny version af de danske regler for produktion af beton, hvor det tillades at tilsætte kalkfiller til beton.

Kalk gør beton mere miljøvenlig

Nu tillader Dansk Betonstandard, at man må bruge kalk i produktionen af beton. Det er godt nyt for miljøet, for når kalkfiller bruges i beton reduceres klimapåvirkningen

Samfund - miljø

Det er godt nyt for miljøet, at kalkfiller for nylig er blevet tilføjet til den danske betonstandard. For når kalkfiller bruges i beton reduceres klimapåvirkningen.

Det fortæller Jens Søndergaard, direktør i Dankalk.

- Beton spiller en nøglerolle i næsten alle byggerier, der bliver opført i dag, og ønsket om at bygge så miljøvenligt som muligt er større end nogensinde. At kalkfiller er blevet tilladt som en del af den danske betonstandard er en god nyhed og et vigtigt skridt på vejen, siger Jens Søndergaard.

Flere andre fordele
Det er Dansk Standard, der udarbejder betonstandarden i Danmark. I september udkom en ny version af de danske regler for produktion af beton, hvor det tillades at tilsætte kalkfiller til beton. Foruden den reducerede miljøpåvirkning giver kalkfilleren blandt andet mulighed for at optimere betonegenskaberne og forbedre cementens flydeegenskaber og viskositet.

Bruges også i Sydeuropa
Dankalk ejes af DLG, som er en af Danmarks største virksomheder, samt schweiziske Omya, som er et af verdens største kalkselskaber. Sidstnævnte har stor erfaring med anvendelse af kalkfiller i beton, særligt i det sydlige Europa. Den erfaring vil Dankalk bygge videre på.

- Vi har fået Teknologisk Institut til at lave tests, som viser, at kalkfiller kan forbedre de tekniske egenskaber i beton, når det tilsættes. Den danske undergrund rummer store mængder af kalk i en ensartet, god kvalitet. Det skal vi udnytte til at gøre dansk byggeri endnu grønnere i fremtiden, siger Jens Søndergaard.

-jhn

Fakta:
Dankalk har brudt kalk i Danmark i over 100 år, og på Dankalk's kalkbrud i Aggersund tørres årligt 125.000 tons råkalk til kalkprodukter til industribrug. Her omdannes overskudsvarmen fra produktionen til fjernvarme, som kan dække det årlige varmeforbrug i ca. 700 husstande, eller ¼ af alle Løgstør Fjernvarmes kunder.

18/10 2019