Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

København kan lære af TokyoI fremtiden kan vi ligesom i Tokyop klare os på mindre plads, for det er urealistisk at forvente lavere kvadratmeterpriser i storbyerne, lyder det.

København kan lære af Tokyo

Med en nettotilflytning i 2016 på kun 436 borgere har Købehavn behov for en ny bosætningsstrategi, og Tokyo kan være en god inspiration, lyder det fra rådgivningsvirksomheden Exomtric

Del artiklen på

Vi hører ofte, at København har haft i omegnen af 10.000 tilflyttere om året siden 2009. Formuleringen leder tanken hen på, at borgerne strømmer fra andre kommuner ind i København.

Det er dog ikke tilfældet - længere. I 2016 var der ganske vist hele 45.445 tilflyttere, men der var samtidig 45.009 borgere, der flyttede ud af kommunen. Det vil sige, at den reelle nettotilflytning var 436 borgere!

Det viser den nye rapport 'Markedsindsigt i de danske kommuners udvikling' fra rådgivningsvirksomheden Exomtric.

- Tallene viser, at der formentlig er behov for en ny bosætningsstrategi i København. Lige nu er boligerne blevet så dyre, at det er rige singler og par uden børn, der har råd til at flytte ind i byen fra andre kommuner. Almindelige børnefamilier har ikke indkomst til at købe en bolig i København. Derfor har København behov for at tænke nyt, siger udviklingsdirektør Henrik Sørensen, Exometric.

Behov for større alsidighed
På baggrund af tallene for nettotilflytning anbefaler han, at Københavns Kommune tillader flere typer boligprodukter i flere prisniveauer.

- Det er et skridt i den rigtige retning, at man i København allerede overvejer at nye lejligheder i gennemsnit skal gå fra 95 kvm. til 75 kvm. Der er behov for nye plankrav, for selv om Københavns Kommune stadig er attraktiv, sker der en stor udflytning. Det er ved at blive meget tydeligt, siger Henrik Sørensen.

Vi kan klare os med færre m2
Ifølge Henrik Sørensen bør Københavns Kommune eksperimentere mere og samarbejde med developere.

- Det handler om at få øget effektiviteten ved blandt andet at bygge i højden og lade sig inspirere af, hvordan man har udformet boliger i Tokyo og så finde sin egen københavnske version. Der er flere grunde, der taler for, at vi i fremtiden kan klare os på færre kvadratmeter. Den teknologiske udvikling betyder, at vi eksempelvis går fra flow-tv og store cd-samlinger til streaming. Det kræver mindre plads. Vi lever en stor del af vores liv uden for hjemmet og vi sover på dyre sovesofaer så vi sparer sengene – det kræver også mindre plads. Det er storbykomprimering, og vi skal være åbne over for denne fortætning. For det er urealistisk at forvente lavere kvadratmeterpriser i storbyerne, siger Henrik Sørensen.

Forstadskommuner efterspurgte
Konsekvensen af de høje boligpriser i København er, at de københavnske forstadskommuner og Frederiksberg i disse år oplever høj søgning. Det gælder Dragør, Vallensbæk og Lyngby-Taarbæk, der traditionelt er attraktive kommuner i hver deres geografiske del af københavnerområdet. Men også Rødovre, Glostrup og Herlev har enplacering, der indikerer, at de vil opleve stor interesse fra potentielle tilflyttere.

- Hvis ikke København får styr på sin udvikling, vil omegnskommuner stå til at blive endnu mere attraktive, Ikke mindst, hvis sidstnævnte udvikler en præcis forståelse af, hvad der er vigtigt for de potentielle tilflyttere. Er det de rigtige botilbud, de rigtige daginstitutioner/skoler, gode trafikale forbindelser, trygge omgivelser eller noget helt fjerde, siger Henrik Sørensen.

-jhn

Rapporten kan gratis downloades på Exometrics hjemmeside her

Læs mere om Byggeri

4/12 2017
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningOptimering af arbejdsgangePavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerThermo asfaltmåtterThermo betonmåtterTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVintermåtterVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder