oktoberfest i fog
oktoberfest i fog
oktoberfest i fog

Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Kendsgerninger er stædige, men statistik er mere bøjelig

Kendsgerninger er stædige, men statistik er mere bøjelig

En analyse har ifølge Fagbladet vist en stigning i antallet af unge mænd, der er involveret i arbejdsulykker. Men ifølge Arbejdstilsynet er antallet stabilt - dog på et for højt niveau

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Det fremgår af den nævnte artikel i Fagbladet, at andelen af unge mænd, der svarer, at de har været udsat for en eller flere arbejdsulykker inden for det sidste år, er steget fra 9,7 procent i 2012 - ud af 629 svarpersoner - til 15,1 procent i 2016 - ud af 573 svarpersoner.

Det er en stigning på 5,4 procentpoint svarende til cirka 55 procent.

Opgørelsen er baseret på Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljøs (NFA) data fra spørgeskemaundersøgelsen ’Arbejdsmiljø og Helbred i Danmark, der ifølge Fagbladet er foretaget blandt et mindre udsnit af lønmodtagerne.
NFA’s beregninger viser i øvrigt, at udviklingen ikke er statistisk signifikant, ligesom der er tale om selvrapporterede tal, hvilket betyder, at lønmodtagerne selv skal vurdere, hvorvidt hændelsen kan defineres som en arbejdsulykke.

Sagt om statistik
Men måske skal man i den forbindelse minde om forfatteren Mark Twains vise ord om statistik:

- Kendsgerninger er stædige, men statistik er mere bøjelig…

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen oplyser nemlig, at Arbejdstilsynets register over anmeldte arbejdsulykker er ’den væsentligste datakilde til opgørelser af arbejdsulykker’. Og ifølge Ulykkesstatistikken viser det sig, at der blandt 18-24årige mænd i 2012 blev anmeldt 1,99 arbejdsulykker pr. 100 beskæftigede, svarende til to procent af de beskæftigede, mens der i 2016 blev anmeldt 2,0 arbejdsulykker pr. 100 beskæftigede, også svarende til to procent af de beskæftigede.

Bekymrende tal
Beskæftigelsesministeren konkluderer på den baggrund, at udviklingen fra 2012 til 2016 har ligget på et stabilt niveau, ’der desværre er højere end gennemsnittet for alle aldersgrupper’:

- Det er bekymrende, at de unge mænd fortsat er overrepræsenteret i ulykkesstatistikken. Der er blandt andet på den baggrund iværksat forsøg med en særlig tilsynsindsats i byggeriet, der er en af de brancher, der har mange arbejdsulykker, og hvor der også er mange unge mænd beskæftiget. Det er mit håb, at indsatsen vil medvirke til, at færre i bygge- og anlægsbranchen kommer ud for en arbejdsulykke, siger Troels Lund Poulsen.

Foreløbige erfaringer med ny tilsynsmetode
Han har i øvrigt netop modtaget de foreløbige erfaringer med den nye tilsynsmetode i byggeriet.

Tallene viser, at Arbejdstilsynet i forsøgets første periode har afgivet afgørelser om materielle arbejdsmiljøproblemer til 43 procent af bygge- og anlægsvirksomhederne:

- De første resultater peger således på, at Arbejdstilsynet med det ny helhedsbyggepladstilsyn finder langt flere bygge- og anlægsvirksomheder med arbejdsmiljøproblemer sammenlignet med det risikobaserede tilsyn, hvor det var 13 procent af de besøgte bygge- og anlægsvirksomheder, der fik en materiel afgørelse. Selvom erfaringerne kun dækker den første måned, er jeg meget tilfreds med, at vi allerede nu ser indikationer på at den nye tilsynsmetode virker efter hensigten. Jeg vil nøje følge, hvordan det går med indsatsen, slutter beskæftigelsesministeren.

Læs mere om Byggeri

12/1 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningOptimering af arbejdsgangePavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder