Klimatorium i Lemvig er vinder af prisen Årets Byggeri

Klimatorium i Lemvig er vinder af prisen Årets Byggeri

Rammerne er dejligt djærve, men i det nye klimacenter ved Lemvig er visionerne vilde som havet. Nu har projektet vundet prisen Årets Byggeri i kategorien Erhverv

Af: Marie Larsen. Foto: Thomas Mølvig

For godt fem år siden samlede Region Midtjylland kommuner, forsyninger, virksomheder, universiteter og interesseorganisationer om at skabe en mere klimarobust region. Direktør Lars Nørgård Holmegaard var med på vegne af Lemvig Forsyning, der er udfordret af stigende regn-, hav- og grundvand. Det blev fundamentet for et Klimatorium i Lemvig. Et sted som nu skal samle virksomheder, myndigheder, administration og turisme med udgangspunkt i klimaudfordringer og -løsninger. Og dén humlebi var der mange, der gerne ville hjælpe på vingerne:

- Uden troen på idéen fra rigtig mange personer og instanser var Klimatorium aldrig blevet til virkelighed. Mange betegner nærmest Klimatorium som en humlebi. Et insekt som teoretisk set slet ikke kan flyve. Men det kan den jo, og nu skal vi vise, at vi, som humlebien, virkelig kan flyve, siger Lars Nørgård Holmegaard.

 


Mødested med en mission
Klimatorium's mission er at samle private og offentlige virksomheder, institutioner og civilsamfundet, om at udvikle nye løsninger på aktuelle og fremtidige udfordringer indenfor områderne: Kystnære Klimaudfordringer, Grøn Energi, Cirkulær Økonomi, Vand og Miljø. Og det skal allerhelst være løsninger, som kan anvendes og formidles lokalt, regionalt, nationalt og internationalt. Klimatorium vil nemlig være et kraftcenter for udvikling og formidling af innovative løsninger på de problemer, som de globale klimaændringer forårsager. Projektporteføljen er allerede fyldig og tæller et praktiksamarbejde med VIA University og Aalborg Universitets Tekno-Antropologi-kandidatstuderende plus projekter som SASLO-Strategisk satellitovervågning, VUDP-Geofysik i filtre og MUDP-ressourceeffektiv genanvendelse af lossevand gennem innovativt flotationskoncept.

 


Djærvt
Bygningens overordnede disponering følger den barrestruktur, der kendetegner havnens bygninger, og formgivningen er både pragmatisk og forfinet. Der er to etager: En rektangulær og transparent i underetagen og en mere mørk, med solafskærmende lameller, og tungere overetage, der næsten svæver over den sprøde underetage. Ved indgangen refererer en bølgeform i lyst træ til havet, skibsskrog og fiskerikulturen i Lemvig, og resten af huset er djærvt og venligt og let forståeligt: Man ankommer via det grønne område 'Klimakilen', smutter ind gennem bølgeformen, får et smil af receptionisten og mærker kaffeduften fra caféen. Lurer nysgerrigt mod overetagen, hvor alle innovationerne findes. Trappen derop er en kombineret gå- og siddetrappe, og herfra kan man se udover et U-formet aktivitets- og udstillingsområde. Det hele er gjort af standardiserede produkter, træ, beton og stål og har et uprætentiøst, men overbevisende udtryk, som fortæller, at denne humlebi nok skal komme op at flyve.


 

Det sagde dommerkomitéen
- At skabe et videns- udstillings- og innovationscenter i Lemvig, at handle lokalt og tænke globalt, det er, at tænke på fremtiden og på bæredygtig drift. Og her sker det så sågar i skøn samklang mellem det private og det offentlige, i en række partnerskaber som allerede er meget tydelige og omfattende. Og det er en vigtig nøgle til succes, når man bor i en del af Danmark, der er så lavtbefolket. Man skal have alle med, hvis det skal blive en succes efterfølgende. Men energien er der i Lemvig, som jo allerede har gjort meget, for eksempel med et kæmpe klimasikringsprojekt ved havnen, med boliger tæt på. Nu er Klimatorium der også, og kommer til at spille en vigtig rolle i et langsigtet løft, af hele masterplanen.

Årets dommerkomité består af; Scott Hollingsworth, arkitekt, Hollingsworth Pack. Elly Kjems Hove, branchedirektør, DI BYG. Henrik Garver, administrerende direktør, FRI. Lene Espersen, administrerende direktør, Danske Arkitektvirksomheder. Palle Thomsen, direktør, Danske Byggecentre. Peter Stenholm, branchedirektør, DI Danske Byggeri. Rasmus Brandt Lassen, direktør, Bygningsstyrelsen. Hans-Bo Hyldig, næstformand, Byggesocietetet.


Årets Byggeri
Årets Byggeri er den bredeste og mest alsidige pris i byggebranchen. En national hæderspris som hvert år hylder årets bedste og vigtigste byggerier ud fra deres samfundsmæssige og byggefaglige betydning. Nominerede byggerier bedømmes af en dommerkomite som består af branchedirektører og andre nøglepersoner fra byggebranchen. Alle vindere, hædrende omtaler og udvalgte indstillinger præsenteres i et 92 sider tykt særnummer af magasinet Byggeri, som udkommer den 11. december 2020.

Funktion:
Udstillings- og innovationscenter

Arkitekt:
3XN

Landskabsarkitekt:
SLA

Bygherre:
Lemvig Kommune og Lemvig Vand

Entreprise:
Fagentrepriser

Ingeniør:
WSP

9/12 2020