Aktuelle nyheder - Byggeri

Komplekst og multifunktionelt byggeri i træBoschs nye hovedkvarter vil blive opført i træ i de primære konstruktioner.

Komplekst og multifunktionelt byggeri i træ

Arkitema og Cowi står i spidsen for udviklingen af et nyt dansk hovedkvarter for Bosch, der skal sætte standarden for, hvordan industrigiganten fremadrettet skal bygge bæredygtigt

Del artiklen på

Når Bosch efter planen åbner sit nye danske hovedkvarter i Ballerup i 2023, bliver der tale om et hus, der sætter nye standarder, og som kommer til at blive en milepæl på rigtig mange punkter inden for kontorbyggeri. Målet er, at det kommende byggeri bliver forbilledet for, hvordan Bosch fremadrettet skal bygge bæredygtige faciliteter. Fra højeste sted i den tyske koncern blev der udtrykt ønske om, at alt skulle tænkes bæredygtigt med fokus på, at bygningen skulle gøre en reel forskel.

- Vi har ønsket et bæredygtigt byggeri, hvor det har været vigtigt for os at vise, at Bosch er ansvarlige og tager klimaspørgsmålet meget seriøst. Allerede i slutningen af 2020 skal alle vores 400 lokationer verden over være CO2-neutrale. Fra 2020 kompenserer Bosch først og fremmest for resterende og uundgåelig CO2-emission ved tilkøb af økostrøm fra eksisterende fabrikker og anlæg og ved at foretage kompenseringsydelser. Og vi er glade for, at vi med vores nye bygning i endnu højere grad bidrager til en fremtid med fokus på klimaet. Vi har valgt at samarbejde med én rådgiver om vores nye bygning, hvor valget faldt på Arkitema og Cowi. Jeg er overbevist om, at dette tætte samarbejde med kun én rådgiver indtil videre har været en stor fordel for os, og vi har høje forventninger til det endelige resultat, fortæller Thore Pedersen, der er administrerende direktør hos Bosch i Danmark.

Bæredygtigt, funktionelt, og smukt
Det nye hovedkvarter for Bosch skal ikke blot huse kontorpladser, men skal være et samlingspunkt for mange af de afdelinger, som den tyske gigant har i Danmark. Således vil man i det åbne stueplane samle en række funktioner, bl.a. undervisningsfaciliteter til installatører/montører, mekanikere o.l., et stort showroom, serviceværksted og meget andet. Det er også i stueetagen, at husets hjerte findes, hvor alle medarbejdere mødes og samles, uanset hvilket job de har. Det skal være med til at skabe et ahierakisk hus, der gennem arkitekturen viser sig indbydende og åbent for alle, samtidig med at det har en tydelig bæredygtig profil:

- Det er et meget spændende projekt, som har stor fokus på bæredygtighed. Ved at bygge i træ skaber vi helt naturligt et projekt, der er bæredygtigt, funktionelt, og smukt. Generelt har Bosch haft høje ambitioner på alle parametre, hvilket har gjort det muligt at lave nogle rigtig gode løsninger, der kommer til at komme alle i huset til gode. Vi har haft fokus på at skabe et transparent og levende hus, hvor man føler sig velkommen, og hvor der er plads til alle, fortæller partner i Arkitema, Dorthe Keis.

Udviklet gennem alle faser
Projektet i Ballerup bliver det største projekter, som Arkitema og Cowi i fællesskab har udviklet fra start til slut. Dermed er der også tale om en milepæl i samarbejdet mellem ingeniørerne og arkitekterne, siden Cowi opkøbte Arkitema for snart to år siden. Projektet har en høj kompleksitet, hvor der bliver blandet flere discipliner, og derfor er det også et eksempel på, hvilke fordele der er ved at lade ingeniører og arkitekter arbejde tæt sammen fra start til slut:

- Boschs klare mål for byggeriet har betydet, at bæredygtighed har været i fokus fra dag 1. Vi har kombineret vores forhåndsviden om store komplekse byggerier med livscyklusvurderinger (LCA) som afsæt for at træffe bæredygtige prioriteringer; både ift. hele fundamentet, bygningens form og større materialegrupper – ikke mindst brugen af Cross Laminated Timber (CLT) i vigtige konstruktioner som facader og etageadskillelser. Det har været en fordel, at vi så tidligt i processen har kunnet bringe både de arkitekt- og ingeniørmæssige fagligheder i spil, så vi har kunnet skabe de bedste betingelser for et bæredygtigt slutresultat, siger Søren Pedersen, der er sektionsleder for Energi, Indeklima og Bæredygtighed i Cowi.

Om projektet:
Omfang: 13.900 m2
År: 2020–2023
Arkitekt: Arkitema
Landskabsarkitekt: Arkitema Urban
Ingeniør: Cowi

-kj

Læs mere om Byggeri

24/11 2020
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.