left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Ledelsen skal udvise tillid for at få succesJacob Lejbowicz har gennem årene selv gået til hånde og fået øjnene op for, at der stadig er problemer med kommunikationen i håndværkerbranchen.

Ledelsen skal udvise tillid for at få succes

Jacob Lejbowicz rådgiver håndværksvirksomheder i lederskab og møder stadig mange ledere, der ikke kan kommunikere med medarbejderne. Det skaber en kultur, der ikke er fremtid i

Del artiklen på

Corona-virussen har vendt op og ned på meget, og for mange er intet, som det plejer. Og dog. For en stor del af direktørerne, cheferne og lederne i håndværksvirksomhederne har stadig svært ved at kommunikere med medarbejderne. I hvert fald på en måde, hvor medarbejderne føler sig værdsat, inkluderet og trygge på arbejdspladsen, og det vinder ingen af parterne ved på den lange bane. Det mener 46-årige Jacob Lejbowicz, der står bag virksomheden, Workjoy, som tilbyder rådgivning i lederskab:

- Det skal være sjovt at gå på arbejde. Det er nok de færreste, der tænker sådan, for det er de færreste, der har det sådan, og så bliver det hurtigt ’sådan er det bare’. Men sådan skal det ikke være, og ingen præsterer deres bedste i fastlåste rammer, forklarer han og understreger, at det ikke handler om konstant fest og farver, high-fives og evig happiness:

Men man skal nå ind og se på rammerne, som er bygget op omkring selve det arbejde, der udføres, pointerer han. Det er nemlig her, at der skal skabes en følelse af frihed:

- Når vi får lov til at udføre det arbejde, vi er ansat til, med en inkluderende følelse af frihed fra ledelsen, så er det sjovt at arbejde, og herfra gror en ægte arbejdsglæde. Når den er der, har man fjernet de forhindringer på arbejdspladsen, der kan give utryghed og mistillid.

Hold økonomisnak på kontoret
Ifølge Jacob Lejbowicz huserer på mange arbejdspladser en mistillidskultur, hvor fokus er på, om medarbejderne gør deres arbejde godt nok eller hurtigt nok. Det giver medarbejderne en følelse af at blive overvåget og kontrolleret, som dræber arbejdsglæden. Det er sjældent noget, lederne skaber med vilje, men det sker automatisk, fordi man i dag udelukkende kigger på resultaterne:

- Hvis fokus er på arbejdet med en ambition om at blive bedre, vil medarbejderne blomstrer, og på ledelsesplan kan man se det på tallene med det samme, fortæller han og opremser: Sygefraværet falder, arbejdet bliver udført bedre, firmaet vinder flere opgaver, og økonomien forbedres.

Og det skal økonomien jo gerne. Det er Jacob Lejbowicz helt med på. Tidligere var han leder i TDC 13 år og fortsatte derefter et par år hos Santander, inden han startede sin egen virksomhed. Som mange andre nye selvstændige har det taget et par år at få skabt et økonomisk fundament i Workjoy, og Jacob Lejbowicz har gennem årene derfor gået til hånde for at supplere indtægten. Bl.a. har han arbejdet som arbejdsmand for murer- og tømrerfirmaer, og senest har han været med til at kvalitetssikre et byggeri ved Fields i København. Det er under disse ophold, at han har fået øjnene op for, at der stadig er problemer med kommunikationen i håndværksbranchen, og at det kan ændres – samtidig med, at forretningen kører:

- Selvfølgelig skal der tjenes penge, men økonomi er noget, som lederne skal tage sig af isoleret. For hvis tal på udgifter og effektivitet bliver lagt over medarbejderne, dræbes al kreativitet af frygten for at fejle. Og hvis du arbejder med en usikkerhed for at blive fyret, så opstår fejlene først for alvor.

Det hele starter med lederen
Jacob Lejbowicz er overbevist om, at tillid fra ledelsen til medarbejderne kan reducere antallet af fyringer. Han pointerer dog samtidig, at der selvfølgelig skal være konsekvens ved dårligt udført arbejde og ingen udvikling. Men igen er det også i disse tilfælde vigtigt at kommunikere:

- Mange ledere samler til bunke med dårligt arbejde fra en medarbejder, og en dag bliver det for meget og vedkommende bliver fyret uden en reel mulighed for at gøre det bedre. Ingen af parterne vinde ved det, siger han og fortsætter med at fortælle om ’Den ærlige samtale’, som han også introducerer for de håndværksvirksomheder, han besøger:

- I ’Den ærlige samtale’ lærer en leder at nå ind til medarbejderne ved tydeligt at give udtryk for – også uden ord – at han er oprigtigt interesseret i, hvordan vedkommende har det. Lederen anklager på ingen måde medarbejderen for dårlig udførelse af arbejdet, og medarbejderne går derfor ikke i forsvarsposition. I stedet åbner begge op for, hvordan de sammen kan forbedre indsatsen. Men det kræver, at lederen giver plads til, at medarbejderen kan være sårbar. Så det hele starter med lederen, som skal turde at gøre noget andet end det, han altid er gjort, og ændre måden at gøre det på.

Ifølge Jacob Lejbowicz er det de virksomheder, hvor ledelse og medarbejdere taler åbent, som får succes – især også fremover:

- Før i tiden kunne man skabe en virksomhed på frygt, fordi folk var bange for at blive arbejdsløse. I dag er medarbejderne langt mere ligeglade. Hvis det er ikke er et fedt sted at være, tror de på, at de nok skal finde noget andet. Især de nye generationer smutter, hvis de ikke kan lide at være et sted. Og uden arbejdskraft er der ingen virksomheder.

Fem veje til arbejdsglæde
1. Kommunikation:
Lederne er for utrygge ved at tale med medarbejder
- For stor tro på at skulle være 'mandemand', men mennesker vil gerne tale om blødere emner - ingen vil dog være den første.
- Lederen skal forstå, at det er noget, de kan og skal ændre.
- Ved at blive bedre til at skabe tillid åbnes op for det, der er svært.
- I 'Den ærlige samtale' er man ærlig over for sig selv, og hvad der gør én utryg, glad, såret, og hvad man ønsker ændret.

2. Forventningsafstem:
- Hvad forventes? Hvad skal til for at opnå det?
- Brug tid på at få talt om tingene. Usikkerhed og at ingen ved, hvor de står, dræber motivationen.

3. Drop myten 'Hvis de kan få mere hos naboen, smutter de':
- Det er kun rigtigt, hvis virkomheden ikke ændrer deres tilgang til kommunikation.

4. Lad medarbejderne prøve selv:
- Alt for megen instruktion dræber kreativitet.
- Uden at diskutere hver gang, skal der skabes plads til diskussion og den frihed, der følger med. Det skaber innovation.

5. Leg med tilgangen:
- Hvis en leder er meget firkantet, er medarbejderne det også - igen: Tal om de svære ting, så opnås frihed og arbejdsglæde.

-kj

Læs mere om Byggeri

15/2 2021
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.