left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Lønpres lurer i tømrerbranchenNiels Techen

Lønpres lurer i tømrerbranchen

Formanden for Dansk Håndværk, Niels Techen, har allerede i egen virksomhed oplevet, at tømrersvende skifter til andre firmaer, der tilbyder højere timeløn

Del artiklen på

Manglen på arbejdskraft i byggesektoren slår nu for alvor igennem, og formanden for Dansk Håndværk, Niels Techen, advarer mod, at flaskehalse kan betyde stigende lønpres:
- I en lille tømrervirksomhed, som min egen, mangler vi 8-10 tømrersvende for at løse de opgaver, som vi i øjeblikket har ordrer på. Derfor må vi sige nej til opgaver. Ordrebøgerne er fyldt frem til årsskiftet, og vi har i øjeblikket lånt og hyret 15-18 mand fra andre firmaer og vikarbureauer for at kunne løse de opgaver, vi allerede har sagt ja til, forklarer Niels Techen, der ejer tømrervirksomheden Helmer Christiansen A/S i Karlslunde, til BygTek.

Skal kunne sit håndværk
BygTek peger på muligheden for udenlandsk arbejdskraft, men det afviser Niels Techen med henvisning til den type opgaver, hans virksomhed løser:
- Man skal kunne kommunikere og tale dansk, og vores opgaver kræver en faglighed, der er mere kompleks end som så. Det kræver en dansk, faglig uddannelse. Havde det været 1000 kvadratmeter gipsvægge, kunne man nok have anvendt udenlandsk arbejdskraft. Det, vi laver, kræver, at man kan sit håndværk. I januar, februar og marts havde vi stort set ikke noget at lave. Vi beregnede og beregnede, men vi fik ingen opgaver, men så vendte udviklingen meget markant. Der kom gang i byggeriet, og optimismen er stigende hos forbrugerne og kommunerne, siger Niels Techen videre.

Benhård konkurrence
Han mener, at mange private husholdninger har sparet op og holdt igen med forbruget, fordi de var usikre på den økonomiske udvikling og gerne ville polstre privatøkonomien. De penge kommer nu i spil:
- Der er et efterslæb at indhente, og det samme gælder i kommunerne og blandt en række fonde. Vi oplever nu stigende lønpres, og vi har måttet sige farvel til nogle svende, der kunne få en noget højere timeløn andre steder. Hos os håber vi, at folk er loyale og føler en tilknytning til virksomheden. Vi får nemlig ikke mere for opgaverne, end vi fik tidligere. Konkurrencen er fortsat benhård, og derfor har de mindre virksomheder ikke mulighed for bare at betale fyrstelige lønninger, fortsætter Dansk Håndværks formand.

Flere lærlinge
I Helmer Christiansen tager man i første omgang flere lærlinge. Niels Techen vil øge lærlingeantallet med et par stykker til otte, og han håber så på længere sigt at kunne knytte de bedste til virksomheden:
- Det er nødvendigt, at politikerne konstant har fokus på erhvervsuddannelserne, der må og skal have en højere prestige. Vi kan lære af Schweiz, hvor det har høj status at være faglært håndværker. Og så skal kvaliteten af undervisningen på erhvervsskolerne hæves. Hæves fagligheden, vil det tiltrække flere. Mange lærere har været for længe på erhvervsskolerne og har ikke fulgt med den faglige udvikling. Skolerne skal forny sig og være mere tidssvarende. De skal blandt andet anskaffe tidssvarende materiel, og fokus skal være på virkelighedens verden. Mange steder bygger man slet ikke på den måde, som eleverne lærer på erhvervsskolerne. Det ville ikke skade, om eleverne er mindre på skolerne og mere ude i de virksomheder, hvor de er i praktik. Samtidig er nogle fag på erhvervsskolerne irrelevante for unge, der vil være eksempelvis tømrer, siger Niels Techen, der i stigende grad ansætter voksenlærlinge:
- Jeg vil hellere betale noget mere og så få folk, der er afklarede og motiverede. De brænder for det, slutter Dansk Håndværks formand.

DanB

Læs mere om Byggeri

3/8 2017
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.