oktoberfest i fog
oktoberfest i fog
oktoberfest i fog

Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Magnus Heunicke (S): Italiensk broentreprenør er i økonomisk respiratorMagnus Heunicke frygter, at italienske firmaer, der skal bygge ny Storstrømsbro, rammes af skandaler

Magnus Heunicke (S): Italiensk broentreprenør er i økonomisk respirator

Ord som mulige mafiaforbindelser, korruption og bestikkelse indgik i kammeradvokatens orientering af forligspartierne bag forliget om den nye Storstrømsbro. Tidligere transportminister Magnus Heunicke har aldrig oplevet lignende

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Folketingets Transport-, Bygnings- og Boligudvalg skal i dag – torsdag - have en redegørelse fra Kammeradvokaten om status for en undersøgelse af de italienske broentreprenører, der skal opføre den nye Storstrømsbro.

Men allerede i går fik partierne bag forliget om broen redegørelsen hos transportminister Ole Birk Olesen (LA), og hans forgænger Magnus Heunicke (S) blev ikke ligefrem mindre bekymret.
Forlydender om mafiaforbindelser, korruption og manglende betalinger af ansatte har tændt de røde lygter hos politikerne, og kammeradvokatens redegørelse har åbenbart ikke gjort betænkelighederne mindre

Uansvarligt at underskrive nu
Magnus Heuniche sagde til BygTek efter mødet hos transportministeren, at man endnu ikke er klar til at underskrive kontrakten, fordi kammeradvokaten ikke finder det ansvarligt:

- Det vil efter min opfattelse være at underskrive med bind for øjnene. Der er så mange ubekendte – og desværre er der kommet flere til, siden vi besluttede at lade kammeradvokaten undersøge sagen – at vi er nødt til at have nogle klare svar. Det er jo ikke småpenge, der er tale om, siger Magnus Heunicke.

Foreløbig er sagen ved en domstol i Venezia om korruption og eventuelle mafiaforbindelser udsat til 21. februar, men Magnus Heunicke påpeger, at det ikke er muligt at vente på en endelig dom, idet man så vil forsinke broprojektet med flere år.

Endnu et problem dukket op
Derfor ønsker forligspartierne, at der indskrives klausuler i kontrakterne om, hvad man gør i tilfælde af, at det konstateres, at der er tale om mafiaforbindelser, og at selskaberne ikke kan komme på hvidlisten over virksomheder uden mafiaforbindelser.

Samtidig er der dukket endnu et problem op, nemlig at en af de tre italienske entreprenører er under rekonstruktion på grund af dårlig økonomi:

- De ved end ikke, om de kan fortsætte som levedygtigt selskab. Så længe, de er i ’respirator’, skal vi være helt sikre på, at de to øvrige selskaber i givet fald kan løfte opgaven med at bygge den nye Storstrømsbro. Jeg har aldrig før oplevet noget lignende. At sidde ved at møde med kammeradvokaten og høre ord som mafiaforbindelser, og anklager om bestikkelse og korruption. Det overgår alt, hvad jeg har prøvet, siger den tidligere transportminister videre.

Annullering er i strid med EU’s konkurrenceregler
Der vil blandt andet blive stillet krav om, at de tre italienske broentreprenører hæfter solidarisk for projektet.

Ifølge Magnus Heunicke er det kammeradvokatens vurdering, at det ikke på nuværende tidspunkt er muligt ud fra de foreliggende omstændigheder at komme uden om at lade de tre italienske virksomheder få opgaven:

- Det ville være i strid med EU’s konkurrenceregler. Så ville vi risikere at bringe Danmark ud i en retssag, som det skete ved Storebæltsforbindelsen, hvor der var indføjet en ’køb dansk’ klausul, siger Magnus Heunicke, der kalder det et ’rædselsscenarie’, hvis man om tre-fire år står i den situation, at broen næsten er færdigbygget, og at man til den tid opdager, at der har været tale om ’urent trav’.

Holdt op med forudsigelser
- Derfor er det vigtigt at få lavet de nødvendige klausuler i kontrakterne, så risikoen kan håndteres allerede nu, siger den socialdemokratiske ordfører.

Han tør ikke komme med et bud på, hvornår brokontrakten underskrives og kalder sagen ’så usædvanlig’, at han er holdt op med at komme med forudsigelser om, hvad der sker i sagen fremover.

Læs mere om Byggeri

10/1 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningOptimering af arbejdsgangePavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder