oktoberfest i fog
oktoberfest i fog
oktoberfest i fog

Aktuelle nyheder om byggebranchen - Byggeri

Ny Aarhus-bydel åbner for lys og liv ved havnenFoto: C.F. Møller Architects/Julian Weyer.

Ny Aarhus-bydel åbner for lys og liv ved havnen

Omdannelsen af DSB's tidligere værkstedsgrund i Aarhus til en åben, levende bydel sker med reference til byens klassiske teglstensbygninger med fokus på dagslys og udsigt

Del artiklen på

Kranerne arbejder lige nu på højtryk ved havnen i Aarhus. Her er det tidligere komponentværksted for DSB på Frederiks Plads ved at blive forvandlet til en ny bydel med boliger, erhverv og handel præget af grønne lommer og åbne offentlige opholdsarealer.

I alt ca. 48.500 m2 i samlet etageareal er der lagt op til i området, der er tegnet af C. F. Møller Architects og udvikles af NCC Property Development i samarbejde med Domis-koncernen og Bricks. Partner og arkitekt MAA Michael Kruse fra C. F. Møller Architects fortæller om baggrunden for projektet:

- Helt overordnet handler det om at åbne et centralt område op, som førhen var lukket og nærmest udgjorde en prop tæt på både midtbyen og havnen. Frederiks Plads bliver en ny bydel, der samler byen i centrum, og ambitionen er at skabe et moderne bymiljø, der også vil være tidssvarende om hundrede år.

Dagslys og udsigt
Hovedgrebet i designet af den nye Frederiks Plads er nyfortolkningen af byens klassiske teglstenshuse med fokus på udnyttelse af dagslys og udsigt i det havnenære område.

Der opføres i alt syv nye huse i 5-19 etager med indbyggede balkoner, integrerede beplantede tagterrasser og store glaspartier. De transparente stueetager skal rumme butikker, cafeer og restauranter, mens de øvrige etager bliver til boliger, der hver får eget udeareal.

- Husene er en blanding af punkthuse, terrassehuse og mere klassiske boligkarreer, der orienterer sig i alle retninger. Der er glas på begge sider, som bidrager til at optimere lysindfaldet. Og selv om bygningerne har forskellige programmer, skaber grundudtrykket med hvid-gule Petersen-teglsten og store glaspartier en klar sammenhæng, der binder dem sammen og skaber forbindelse til resten af byen, siger Michael Kruse.

Roligt, præcist og ensartet
For at sikre det rette facadeudtryk har arkitekterne valgt vinduespartier med mørke alu-rammer samt skydedøre, der sikrer niveaufri adgang til og fra balkoner og terrasser, i samme design som vinduerne.

Serien hedder Velfac 200 Energy, og Jakob Petersen, der er National Sales Key
Account Manager hos Velfac, fortæller:

- Den lever op til kravene i bygningsklasse 2020 og kendetegnes blandt andet af smalle profiler, der øger glasarealet. Skydedørene er desuden konstrueret med lav bund og en grundramme, der kører uden på lægterne, så de ikke skal hæves og sænkes, når de åbnes eller lukkes. Det betyder også, at dørene flugter fuldstændigt med vinduespartierne i lukket tilstand.

Michael Kruse supplerer:

- Du kan ikke se forskel på skydedørene og vinduespartierne udefra, og vi opnår derfor et roligt, præcist og ensartet facadeudtryk, hvor de mørke rammer står i flot kontrast til den hvid-gule tegl. Samtidig udnytter vi pladsen fuldt ud. Beboerne opnår nem og fleksibel adgang til udearealerne, der kommer til at fungere som en slags haver i højden.

Byggeriet opføres derudover efter kravene i lavenergiklasse 2015, ligesom erhvervsbygningerne udformes med henblik på DGNB-certificering. De første boliger stod klar til indflytning i oktober i år og resten ventes at blive færdige i løbet af 2018.

-kj

Læs mere om Byggeri

11/1 2018
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBetonstøbningBIMBrandpartierBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsprofilerBygningsrenoveringCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamentFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteIndustristøvsugerInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKvisteLejderListerLofterMalingMaterielopbevaringMultistigerOmbygningOptimering af arbejdsgangePavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserStukTapetTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræTræbetonUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.

Mest læste


Seneste nyheder