left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Ny træhytte forsyner dig med det heleNøgleordene er det simple liv, funktionalitet, naturen på nærmeste hold og selvforsyning fordelt på to etager. Indvendigt finder man et lille køkken, soveværelse/stue, bruseniche og toilet.

Ny træhytte forsyner dig med det hele

Solceller på taget, som sørger for lys i lamperne. Vandtank under gulvet, der giver rent drikkevand. På kun 25 kvadratmeter kan du leve med alt, hvad du har brug for - uden at det tærer på jordens ressourcer

Del artiklen på

Samfund - Bæredygtigt design

Forestil dig at træde ind ad døren i dit hjem og sætte dig ved dit spisebord, som samtidig er din seng, der kan forsvinde ind i væggen. Se for dig, at du tager brusebade og laver mad, velvidende at du ikke trækker unødigt på jordklodens knappe ressourcer.

Det er tankegangen bag en revolutionerende, finsk opfindelse. En slags hytter, der er bare 25 kvadratmeter store. Nøgleordene er det simple liv, funktionalitet, naturen på nærmeste hold og selvforsyning fordelt på to etager. Indvendigt finder man et lille køkken, soveværelse/stue, bruseniche og toilet.

Det miljøvenlige koncept går under navnet Majamaja, og bag opfindelsen står den finske arkitekt Pekka Littow, der driver arkitektfirmaet Littow Architectes.

Ideen opstod på en fredet klippeø
déen opstod for nogle år tilbage, da Pekka Littow ville bygge en hytte til sig selv. En hytte, som skulle ligge på en fredet klippeø i Helsinki:

- Øen er ikke civiliseret. Det vil sige ingen infrastruktur, ingen kloakering osv. Så jeg begyndte at tænke over, hvordan man bygger en bolig sådan et sted. Jeg fik inspiration fra forskellige sider, blandt andet fra militærets brug af off-grid-systemer, og kom op med idéen om denne her hytte, hvor tankegangen er less is more. Hytterne er selvforsynende, mens alt er topfunktionelt og fylder så lidt som muligt. Inventar og teknologi er integreret i hinanden på forskellige måder.

- Hytterne er optimale i de dele af verden, hvor rent drikkevand og kloakering langt fra er normalen - og målet er at skabe Majamaja-landsbyer over hele kloden, lyder det.

Kan opføres øde steder over hele verden
Træboligerne, som blandt andet kører på solenergi og har vandtanke, der renser og genbruger vandet, kan opføres på ufremkommelige og uciviliserede steder. I fremtiden kan det blive essentielt for ulande med ingen centraliseret forsyning, fortæller finske Tuomas Autio, der er en af medstifterne:

- Hytterne er meget optimale i de dele af verden, hvor rent drikkevand og kloakering langt fra er normalen. Vi har opført et par hytter i Helsinki, mens flere er på vej, men vores mål er at skabe Majamaja-landsbyer over hele kloden. Det vil miljøet virkelig også takke os for, lyder det.

De bæredygtige hytter kommer i præfabrikerede udgaver og har justérbare fødder. På den måde kan de nemt opføres dér, hvor man ønsker. Samtidig kræver de ingen udgravninger af jorden.

Dansk design i hytten
Ifølge arkitekten bag er Majamaja udtryk for det simple liv. Optimering af pladsen og intelligente løsninger, der gør hytterne funktionsdygtige, er derfor altafgørende. Det tæller alt fra sengen i væggen til afløbet i brusenichen – og her er dansk design godt repræsenteret:

- Den danske designstil, som jo er meget minimalistisk, passer rigtig godt til boligerne. Jeg har valgt at installere linjeafløb fra Unidrain, da de både lever op til æstetikken og er funktionelle. Målene passer så godt, at jeg har kunnet designe selve brusenichen ud fra afløbene. Resultatet er blevet rigtig fint, og jeg får god feedback på det, forklarer Pekka Littow.

Det er ikke kun i Helsinki, at man kan støde på hytterne og dansk design. Også på campus-sitet Station F i Paris, som er den største af sin slags på verdensplan, er en demo-hytte stillet til skue for offentligheden. Og måske finder man Majamaja-boligerne rundt om i verden om nogle år, hvis finansieringen er på plads.

-jhn

Læs mere om Byggeri

4/10 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.