Aktuelle nyheder - Byggeri

Nyt museum ved koldkrigsbunker

Nyt museum ved koldkrigsbunker

Thøgersen & Stouby, SLA, Niras og AART architects skal realisere velkomst- og udstillingsbygningen til det nye REGAN Vest - Danskernes Koldkrigsmuseum i Rold Skov

Del artiklen på

Arkitektur

REGAN Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark) er en 5500 m2 stor atomsikker bunker, der i al hemmelighed blev opført i 1960'erne under Den Kolde Krig med det formål at huse regering og regent i tilfælde af en atomkrig. Bunkeren blev fredet i 2014 og står med alt originalt interiør intakt. Når den i 2021 åbner for publikum, vil der kun være adgang via guidede rundvisninger, og derfor skal der ved siden af bunkeren opføres en velkomst- og udstillingsbygning med moderne publikumsfaciliteter, udstillinger og læringscenter. Det er en opgave, som teamet med AART architects i spidsen, ifølge dommerkomiteen har givet et overbevisende bud på:

- Det er en enig dommerkomite, der har peget på teamet, som med sit forslag har formået at skabe en løsning, hvor den eksisterende bunker og den tilhørende maskinmesterbolig sammen med det unikke naturområde og den nye bygning fremstår som en naturlig helhed. Den nye udstillingsbygning etableres som fire delvist nedgravede bokse, der let skjult bag en skovtykning gradvist toner frem for den besøgende. Flowet både mellem de fire bokse - og mellem samtlige dele af REGAN Vest - Danskernes Koldkrigsmuseum - er løst både logisk og enkelt, og det vil give publikum en spændende totaloplevelse, siger formanden for Ejendomsfonden REGAN Vest, Claus Holm, Rebild Kommune.

Fleksible løsninger i enestående bygning
Delvist bygget ind i landskabet skjuler de fire sorte bokse udefra deres indhold. Når man træder ind i bygningen, udfolder en række forskellige funktioner sig for såvel gæster som ansatte: Administration, foyer/butik, udstillinger samt læringscenter. De servicerende funktioner er placeret i ryggen ind mod skrænten, mens de store publikumsfaciliteter - bl.a. cafeen med panoramavinduer - åbner sig ud mod ådalen. En række fleksible løsninger er tænkt ind i projektet, og det giver både her og nu samt på sigt mulighed for at indrette på nye måder - både i publikumsområdet og i udstillingerne.

Et såkaldt introduktionsrum er placeret mellem på den ene side foyer og cafe-området og på den anden udstillingerne. I introduktionsrummet møder publikum en stor skalamodel af bunkeren REGAN Vest samt en tidslinjefortælling, der sætter den historiske ramme for det videre besøg.

Modellens centrale placering giver mulighed for to parallelle adgangsveje, så man naturligt deler de besøgende op, alt efter om de skal i udstillingerne, i bunkeren, læringscentret eller tilbage til foyerområdet.

Selve udstillingen er disponeret med fleksible opbygninger af de enkelte temaer. Det giver mulighed for at iscenesætte hver historie med forskellige formidlingsmæssige virkemidler herunder hands-on installationer, animerede tidslinjefortællinger, genstande og personlige beretninger.

- Bunkeren er enestående bygningskultur, der rummer en samfundsfortælling om Den Kolde Krig, som ikke er formidlet før. Projektet giver adgang til det oprindelige anlæg og bygger til med respekt for stedet og med den gode formidling i centrum. Det nye museum vil gøre historien levende og give nye stærke oplevelser til både voksne og børn, siger Nina Kovsted Helk, der er filantropidirektør i Realdania.

-kj

Læs mere om Byggeri

10/1 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.