Aktuelle nyheder - Byggeri

Oplevelsesarena kilet ind i ringvoldJordopfyldningen mod bygningen, hvor geoarmeringsnet, sandfyld og en drænende komprimerbar isolering ligger lag på lag. Foto: Fotograf Christian Hjort.

Oplevelsesarena kilet ind i ringvold

Snart åbner den 30.000 m2 store oplevelsesarena Naturkraft i Ringkøbing, og her er hele indendørsarealet kilet ind i den enorme ringvold

Del artiklen på

Med en højde på 13,5 meter skyder en stor ringvold op i det flade, vestjyske landskab i Ringkøbing. Ringvolden omkranser oplevelsesarenaen Nordkraft, hvis visionen er at præsentere landskabet med de store kontraster og den righoldige natur for de besøgende. Deres nysgerrighed, respekt og forståelse for naturen skal skærpes, og de skal have mulighed for at udforske naturens kræfter – både inde og ude.

Netop naturens kræfter har man også været nødt til at tage hensyn til i selve opførelsen af arenaen. Den 30.000 m2 store arena består nemlig foruden en kæmpe oplevelsespark af et 2000 m2 stort indendørs oplevelsescenter. Og dét er kilet ind i selve ringvolden.

Stauning Maskinstation, der er jordentreprenør bag opførelsen af ringvolden, har derfor måttet finde frem til en løsning, der eliminerer det massive jordtryk mod bygningen:

- Den største udfordring i anlægsarbejdet har været at sikre bygningen mod det store tryk fra volden. Vi har derfor allieret os med specialleverandøren BG Byggros. De har hjulpet os med at etablere en jordtryksneutral opfyldning mod bygningen, fortæller Jesper Frost, der er gravemester hos Stauning Maskinstation.

Han fortsætter:

- Der er tale om en innovativ konstruktion, hvor geoarmeringsnet, sandfyld og en drænende komprimerbar isolering ligger lag på lag og sikrer, at jordtrykket mod bygningen elimineres.

En af verdens største opfyldninger
Adm. direktør i BG Byggros, Anders Kjeld, understreger, at det med kendte teknikker har været muligt designe den rekordstore jordtryksneutrale opfyldning:

- Det er ikke ualmindeligt at beskytte en bygning mod et stort tryk fra en tilstødende jordmasse. Men vi har dog aldrig før gjort det i 13,5 meters højde. Den jordtryksneutrale opfyldning, vi har anlagt i samarbejde Stauning Maskinstation, er uden tvivl en af verdens største – og det har selvfølgelig været en spændende udfordring for os.

BG Byggros-direktøren uddyber, hvordan opfyldningen beskytter bygningen mod trykket fra den 13,5 meter høje ringvold:

- Vi anvender geoarmeringsnet i en særlig sandwich-konstruktion, hvor vandrette lag på 0,4 meter sikrer, at nettene armerer sandlaget og optager jordtrykket. Samtidig bruger vi i alt 300 mm komprimerbar drænende isolering, som sikrer, at der ikke opstår et vandtryk mod væggen.

Resultatet er jordopfyldning, der holder de store mængder jord og det enorme tryk væk fra det 2000 m2 store oplevelsescenter, så det ikke risikerer at styrte sammen.

Om Naturkraft
Byggeår: 2017-2020 (åbner d. 4. juni 2020)
Anlægssum: Ca. 250 mio. kr.
Bygherre: Komiteen for etableringen af Naturkraft
Designledende arkitekt: Thøgersen & Stouby
Hovedentreprenør: Hansen & Larsen
Ingeniørrådgiver: Niras

-kj

Læs mere om Byggeri

12/5 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.