Aktuelle nyheder - Byggeri

Pas på hullerne, når I arbejder i højden

Pas på hullerne, når I arbejder i højden

I efterårets første uge overlevede en 35 årig håndværker et fald på over tre meter. Et overset hul kan give alvorlige kvæstelser eller i værste tilfælde føre til dødsfald, advarer Arbejdstilsynet

Del artiklen på

Samfund - arbejdsmiljø

Et fald fra tag, stige eller andre højder er den arbejdsulykke i bygge- og anlægsbranchen, der oftest har en alvorlig udgang. Også indendørs er fald fra højden en stor risiko på byggepladserne. I Frederikshavn overlevede en murer i sidste uge et fald fra første sal til stueetagen gennem hullet til en ventilationsskakt. Og ulykken står ikke alene.

- Mange ulykker kan undgås, når arbejdsgiverne i samarbejde med de ansatte planlægger arbejdet. Overdækning eller personlig faldsikring redder liv, når en travl arbejdsdag eller en svær arbejdsopgave giver blinde vinkler, fortæller tilsynschef Martin Skåning fra Arbejdstilsynet.

Livsfarlige fald sker ofte
Ulykken i Nordjylland er ikke unik. Livsfarlige fald er en hyppig arbejdsulykke på de danske byggepladser, og fald fra højden ender desværre ofte i alvorlige skader og invaliditet eller død. Derfor er det vigtigt, at byggepladsens skjulte faldgruber sikres.

- En arbejdsopgave kan tage længere tid, hvis den kræver særlig sikring. Men sidste uges ulykke viser, at risiko for fald eller gennemstyrtning ikke må undervurderes. Kan du ikke løse opgaven uden fare for at styrte ned, så skal du som medarbejder sige stop. Et fald på bare to eller tre meter kan få alvorlige konsekvenser, siger tilsynschef Martin Skåning.

-jhn

Sådan undgår i ulykker
- Tal om, hvordan I kan udføre arbejdet sikkert, og hvilke foranstaltninger mod gennemstyrtning I skal anvende.

- Risikoen for gennemstyrtning og tilskadekomst kan imødegås fx ved at anvende rækværk, afdækning, sikkerhedsnet og afspærring.

- Det kan ofte være nødvendigt at kombinere flere kollektive sikkerhedsforanstaltninger.

- Det kan i visse situationer være nødvendigt at supplere de kollektive sikkerhedsforanstaltninger med individuelt faldsikringsudstyr.

Læs mere om fald fra højden i bygge og anlæg

Læs mere om Byggeri

16/9 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.