Aktuelle nyheder - Byggeri

Politisk slingrekurs på infrastrukturen koster dyrt i den sidste ende

Politisk slingrekurs på infrastrukturen koster dyrt i den sidste ende

’Dårligt vedligeholdt infrastruktur er trafikfarlig infrastruktur’. Asfaltindustriens administrerende direktør advarer ny transportminister mod at udskyde infrastruktur og vedligeholdelse af vejnettet

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Det vil være synd at påstå, at Asfaltindustrien ser med positive øjne på meldinger fra regeringens nye transportminister Benny Engelbrecht om, at en langsigtet infrastrukturplan skal forhandels som en bred politisk aftale og ud fra et blankt stykke papir.

Administrerende direktør Anders Hundahl understreger dog over for BygTek, at det haster med en aftale, fordi ’statens infrastrukturinvesteringer ligger underdrejet og branchen lider’.

- Trængslen stiger, og det er mere reglen end undtagelsen, at der opstår køer og forsinkelser på blandt andre E45 i Østjylland,og i hovedstadsområdet, siger Anders Hundahl.

For meget stop-and-go
Samtidig understreger han, at asfaltbranchen lider under den stop-and-go politik, der har præget infrastrukturområdet:

- Enhver kan sige sig selv, at det hæmmer investeringerne og udviklingen af medarbejderne, når vi ikke aner hvordan markedet er næste år. Hvorfor købe nye maskiner, når vi ikke ved, om vi får brug for dem, og hvorfor uddanne medarbejderne, når vi ikke ved, om de er ansat næste år, siger Anders Hundahl videre.

Han opfordrer både ministeren og alle partier i Folketinget til at få planen færdig MEGET hurtigt:

- Det skulle ikke være så svært, for både rød og blå blok har planer for infrastrukturen, der over lange stræk er overensstemmende…

Koster dyrt at udskyde vedligeholdelse
Anders Hundahl henviser til ’Status for anlægs- og byggeprojekter - 2. halvår 2018’, hvoraf det fremgår, at vedligeholdelsesbehovet for statens vejnet og broer ultimo 2017 er over 2,6 milliarder kroner i perioden fra 2018 til 2021.

Den nuværende finanslovsbevilling i samme periode udgør cirka 2.3 milliarder kroner:

- Det medfører, at der igen opbygges efterslæb da der udskydes arbejder svarende til 331 millioner koner ultimo 2021. Det bliver dyrere for staten, fordi udskydelser af arbejder fører til ekstra omkostninger, forklarer Anders Hundahl.

Opgørelser viser, at det reelt er 7,2 procent dyrere at udskyde vedligeholdelse, og dermed kan det koste det milliarder af kroner at tøve med vedligeholdelsen.

Ingen logik i besparelser
Anders Hundahl peger på, at meldingen fra den nye transportminister er ’symptomatisk for den politiske slingrekurs’, for dansk infrastrukturpolitik:

- Det koster dyrt på broer og veje, og manglende vedligeholdelse kan i sidste ende betyde ulykker og dødsfald. En dårligt vedligeholdt infrastruktur er en trafikfarlig infrastruktur. Ingen ønsker at opleve en tragedie i Danmark, som den i Genova sidste år, hvor en motorvejsbro kollapsede og kostede 43 mennesker livet. I Danmark investerer vi desuden betydeligt mindre i infrastruktur end i andre europæiske lande. Det er der ingen logik i, fordi en effektiv infrastruktur fremmer konkurrenceevne og vækst, og uden en god infrastruktur mister vi sammenhængskraften i landet, siger Anders Hundahl.

Glem ikke kommunerne

Han opfordrer samtidiog til 'ikke at glemme kommunerne':

- De har brug for en hjælpende hånd af staten nu og her, for efterslæbet ved manglende vedligeholdelse af deres veje alene er både stort, dyrt og farligt. Hvis kommunerne får puljer at arbejde med, så de ikke stopper eksempelvis asfalteringen af cykelstier ved kommunegrænsen, så er vi allerede langt, slutter Asfaltindustriens administrerende direktør.

Læs mere om Byggeri

10/7 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.