Aktuelle nyheder - Byggeri

Regeringen vil skærpe kampen mod arme-ben virksomheder

Regeringen vil skærpe kampen mod arme-ben virksomheder

Søren Søndergaard fra Enhedslisten har bedt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard redegøre for den traktatkrænkelsessag, der kører mod Danmark vedrørende RUT-registeret.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Sagen drejer sig om anmeldelsespligten til RUT for udenlandske selvstændigt erhvervsdrivende uden ansatte, og den resulterede i slutningen af 2018 i en såkaldt ’åbningsskrivelse’ sendt fra EU-Kommissionen til den danske regering.

En åbningsskrivelse er første skridt mod en sag ved EU-domstolen, og EU-Kommissionen mener, at, at anmeldelsespligten for selvstændige går ud over, hvad der kan begrundes i henhold til EU-retten:

- Den seneste dialog med EU-Kommissionen har resulteret i, at EU-Kommissionen formelt har anerkendt det danske kompromisforslag om, at målrette anmeldelsespligten for selvstændigt erhvervsdrivende uden ansatte til brancher, hvor der er fremvist data indhentet fra Arbejdstilsynet og Skattestyrelsen, som viser en høj forekomst af selvstændigt erhvervsdrivende uden ansattes overtrædelser af dansk lovgivning, oplyser Peter Hummelgaard.

Udvalgte brancher
Folketinget vedtog kort før årsskiftet en målretning af anmeldelsespligten til RUT, og med lovændringen vil anmeldelsespligten for selvstændigt erhvervsdrivende uden ansatte til RUT gælde i udvalgte risikobrancher, som eksempelvis bygge- anlægsbranchen og ’installation og reparation af maskiner og udstyr’.

EU-Kommissionen har på den baggrund blandt andet modtaget en række data fra Arbejdstilsynet og Skattestyrelsen omkring de nævnte brancher med tal, som viser en høj forekomst af selvstændige erhvervsdrivende uden ansattes overtrædelser af dansk lovgivning i de to brancher:

Falske selvstændige
- Arbejdstilsynet og Skattestyrelsen er ved at se på, hvorledes indsatsen mod ’falske selvstændige’ kan styrkes, da lovændringen må forventes at medføre en øget risiko for brug af ’falske selvstændige’. Det vil sige personer, der formelt optræder som selvstændige, men som reelt udfører lønmodtagerarbejde. Regeringen afventer nu en tilbagemelding fra EU-Kommissionen, og forventer at målretningen af anmeldelsespligten indebærer, at traktatkrænkelsessagen kan lukkes, slutter Peter Hummelgaard.

Læs mere om Byggeri

8/3 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.