Aktuelle nyheder - Byggeri

Regning for sygedagpenge øges med ½ milliard kroner

Regning for sygedagpenge øges med ½ milliard kroner

Regeringen vil forlænge den arbejdsgiverbetalte sygedagpengeperiode med 33 procent – fra 30 dage til 40 dage

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Politik - samfund

Socialdemokratiets 2025-plan har udgifter for 37,4 milliarder kroner i 2025, og cirka 9½ milliard af disse kroner skal findes ved nye skatter og afgifter.

Det kan blive dyrt for virksomhederne, fordi Regeringen blandt andet lægger op til at øge den arbejdsgiverbetalte sygedagpengeperiode fra 30 dage til 40 dage.

De 10 dage vil ikke mindst ramme mindre virksomheder, og dermed vil der i virksomhederne være mindre tilbøjelighed til at beskæftige medarbejdere med et gennemsnitligt højere sygefravær.

Regning til bankerne sendes videre til kunderne
I første omgang menes regningen til virksomhederne at blive cirka ½ milliard kroner, men det kommer oven i de 2,4 milliarder ved tilbagerulning af skattelettelser for virksomhedsarvinger, 1½ milliarder kroner i ’samfundsbidrag” fra bankerne, 0,7 milliarder kroner fra at fastholde skatten på fri telefon og internet, som regeringen og DF ellers har afskaffet fra næste år og 0,2 milliarder kroner i en forhøjelse af arbejdsskadeafgiften.

Ikke mange er i tvivl om, at regningen for de 1,4 milliarder kroner fra bankerne sendes videre til kunderne og dermed i høj grad de mindre virksomheder, og skatten på fri telefon og internet betyder blot, at virksomhederne skal friholde medarbejderne for skatteregningen.

Kommer forrest i fyringskøen
Direktør Morten Frihagen fra Dansk Håndværk er voldsomt overrasket over den påtænkte forøgelse af den arbejdsgiverbetalte sygedagpengeperiode og siger til BygTek, at det vil få mange mindre virksomheder til at tænke sig godt om, når de ansætter folk:

- Først og fremmest vil der være mindre tilbøjelighed til at ansætte medarbejdere med et sygefravær ud over det helt almindelige, og medarbejdere med højt sygefravær kommer også til at stå forrest i køen, hvis der skal skæres ned på medarbejderne, siger Morten Frihagen.

Sværere at ansætte første medarbejder
En anden følge af længere betaling af sygedagpenge vil være, at færre virksomheder, der i dag drives som enkeltmandsfirmaer springer ud i at ansætte de første medarbejdere:

- I forvejen er det et stort spring at begynde at ansætte medarbejdere i en virksomhed. Det kræver voldsomme mængder af administrativt bøvl, og ikke mindst fører det mange ekstra udgifter med sig ud over lønnen. Der er reelt lagt store afgifter på at ansætte medarbejdere, og de bliver jo ikke ligefrem mindre af at øge den arbejdsgiverbetalte sygedagpengeperiode med 33 procent, siger Morten Frihagen videre.

Rygraden i dansk erhvervsliv
Han advarer derfor regeringen mod at øge den administrative og økonomiske belastning af de mindre virksomheder i stedet for at gøre det modsatte:

- Dette er de mindre - og mellemstore virksomheder, der er rygraden i det private danske erhvervsliv. De mindre virksomheder er meget omstillingsparate og bidrager i forvejen meget til opretholdelsen af det danske velfærdssamfund. Det er også de mindre virksomheder, som først og fremmest påtager sig et uddannelsesansvar for unge mennesker fra erhvervsskolerne. Derfor vild et være en fatal fejl at pålægge virksomhederne yderlige skat på ansættelse af medarbejdere. Der trækker både forlænget sygedagpengeperiode og højere arbejdsskadeafgift i den helt forkerte retning, slutter Morten Frihagen.

Læs mere om Byggeri

10/9 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBIMBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCAD kurserCAD rådgivningCAD softwareCAD supportCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.