LCA
LCA
scroll
S kritiserer regeringen for at bruge ”svenskerfinten”

S kritiserer regeringen for at bruge ”svenskerfinten”

Socialdemokratiets energiordfører, Jens Joel, efterlyser en stærkere satsning på energirenoveringer af bygningsmassen

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Ganske vist er Socialdemokratiet med i det brede forlig om dansk energipolitik, men det forhindrede ikke partiets energiordfører, Jens Joel, i at kritisere den danske regering for i forbindelse med opgørelsen af energibesparelser at bruge ”svenskerfinten”:

- Regeringen siger til EU, at Danmark har høje energiafgifter, og derfor sparer vi helt automatisk på energien. Så behøver vi ikke at gøre noget. Det er hverken godt for klimaet eller de flere tusinde grønne arbejdspladser, der er i industrien og leverer energieffektive løsninger. Det er en skrivebordsøvelse, i stedet for at foretage eksempelvis energirenoveringer i bygninger. Det ville både skabe arbejdspladser for de udførende og de virksomheder, som leverer løsningerne. Og så ville det være godt for klimaet, siger Jens Joel til BygTek.

Netto 0
Han peger på, at Danmarks målsætning er ”netto 0” for fossil energi, og dermed hjælper det ikke med en energipolitik, der går ud på at slippe billigst muligt frem til 2025:

- Vi skal sikre den billigste omstilling på længere sigt, og der spiller energibesparelser en større rolle, end regeringen lægger op til. Socialdemokratiet har kæmpet for at puljerne til finansiering af energibesparelser var blevet større, og vi er også skuffede over, at regeringen ikke har noget med i klimaudspillet, hvor vi foreslår, at der stilles energikrav til alle offentlige bygninger. Vi skal have også styr på de klima- og energimæssige konsekvenser af de langsigtede planer. Den tidligere regering indførte ”det grønne BNP”, men det arbejde stoppede den nuværende regering. Nu har private heldigvis samlet tråden op, og det arbejde vil vi gerne videreføre, siger Jens Joel.

Han understreger, at det er muligt for en måske kommende socialdemokratisk ledet regering at bygge videre med højere ambitioner på det indgåede energiforlig.

Kan betale sig
Han mener samtidig, at boligejerne på mange måder allerede HAR incitamenter til at foretage energirenoveringer af deres ejendomme, men de har ”bare ikke opdaget det”:

- Det handler om at foretage energirenoveringer på det rigtige tidspunkt. Det skal være så nemt som muligt, og folk skal være klar over, hvad de kan gøre for at spare på energien. Langt de fleste energirenoveringer kan ses på bundlinien, slutter Jens Joel

Hør hele interviewet med Jens Joel på nedenstående link
 
http://radioupdate.dk/Updatenyheder.asp?page=3526&T=S kritiserer regeringen for at bruge ”svenskerfinten

6/3 2019