Aktuelle nyheder - Byggeri

Skattetrykket steg markant fra 2018 til 2019

Skattetrykket steg markant fra 2018 til 2019

De seneste tal fra Danmarks Statistik over indkomstskatten for personer i 2019 viser, at provenuet fra de skattepligtige indkomster i Danmark er steget med hele 3,7 procent

Del artiklen på


Af Dan Bjerring
Christiansborg

Ifølge skatteøkonom i Dansk Industri, Bo Sandberg, er en årsvækst i de skattepligtige indkomster på 2,9 procent ’ret pæn’, når den danske inflation er så lav:

- Det skyldes både flere i job og stigende lønninger i 2019. Men indkomstskatterne steg altså endnu mere end indkomsterne, nemlig med 3,7 procent i 2019. Provenuet fra bundskatten steg klart mest, med hele 12,8 procent, men det skyldes især en teknisk omlægning fra skattereformen helt tilbage i 2009, hvor sundhedsbidraget gradvist er blevet udfaset til fordel for bundskatten – en langstrakt omlægning som netop i 2019 blev tilendebragt, siger DI-skatteøkonomen.

Lavere provenu fra topskat
Trods opsving og stigende indkomster indbragte topskatten i 2019 en anelse mindre end året før.

Topskatteprovenuet faldt nemlig fra 17,4 milliarder kroner i 2018 til 17,1 milliarder kroner i 2019. Det svarer til et fald på 2,3 procent.

- Topskatteprovenuet ligger i disse år nogenlunde konstant i overkanten af 17 milliarder kroner. Det skyldes, at topskattegrænsen rykkes opad år for år, og også kommer til at gøre det i 2021 som en del af tidligere års skattereformer, siger Bo Sandberg.

Skatten stiger mere end indkomsterne
Skatterne er i syv af de seneste otte år steget mere end indkomsterne, og derfor er det ifølge DI logisk at sætte nyt fokus på indkomstskatten - og især skatten af sidst tjente krone:

- På det helt korte sigt er det dog naturligt nok genopretningen ovenpå coronakrisen, der dominerer den økonomiske politik. Det er femte år i træk at de samlede indkomstskatter procentvis stiger mere end indkomsterne. Derfor er det heller ikke et urimeligt ønske, at vi frem mod 2030 skal arbejde i retning af lavere skat på sidst tjente krone sideløbende med lavere selskabsskat, en grøn skattereform og – nok så vigtigt – et mere enkelt og letforståeligt skattesystem uden for megen knopskydning, siger Bo Sandberg.

Tåkrummende aktuelt
Han kalder det ’velkendt og tåkrummende aktuelt’, at der er nogle udfordrede hjørner af skattesystemet, som eksempelvis ejendomsvurderingerne, gældsinddrivelsen og udbytteskatten:

- Men kerneydelsen, den automatiske opkrævning af indkomstskat, fungerer upåklageligt, og dermed har provenuet fra indkomstskatterne for længst rundet 400 milliarder kroner og landede i 2019 på 424 milliarder kroner. Den skattepligtige indkomst var i 2019 hele 1.210 milliarder kroner. Heraf blev der betalt 424 milliarder kroner i indkomstskat og 90 milliarder kroner i arbejdsmarkedsbidrag. Det giver en gennemsnitsskat på 42,5 procent for de 5,3 millioner danskere, der i 2019 var under skatteligning, siger skatteøkonomen.

Den stigende indkomstskat er en medvirkende forklaring på, at sidste år bød på et markant løft i skattetrykket fra 45,0 procent af BNP i 2018 til 47,1 procent i 2019.

Læs mere om Byggeri

23/9 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerByggerådgivningBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.