Aktuelle nyheder - Byggeri

SMV-byggevirksomheder kan ikke finde den nødvendige arbejdskraft

SMV-byggevirksomheder kan ikke finde den nødvendige arbejdskraft

Ifølge en analyse fra SMVdanmark mangler næsten halvdelen af de små - og mellemstore byggevirksomheder arbejdskraft

Del artiklen på

Af Dan Bjerring

Det gælder særligt i bygge- og anlægsbranchen, hvor næsten hver anden virksomhed er ramt.

Ifølge analysen er andelen af små - og mellemstore virksomheder, der er begrænset af mangel på arbejdskraft, siden 2010 steget fra cirka 7 - til 36 procent, og det er ifølge SMVdanmarks cheføkonom, Lars Magnus Christensen, ’foruroligende højt’:

- Problemet er særligt udtalt blandt virksomheder i bygge- og anlægsbranchen, hvor 40 procent er begrænset af arbejdskraftmanglen. Samtidig er antallet af forgæves rekrutteringer steget med fem procent fra fjerde kvartal 2018 til 1. kvartal 2019, hvor virksomhederne forgæves har forsøgt at rekruttere 70.340 gange, siger han.

Bekymrende udvikling
Lars Magnus Christensen kalder det ’en rigtig bekymrende udvikling’, hvor virksomhederne siden 2010 har oplevet, at det er blevet sværere og sværere at rekruttere den arbejdskraft, de har brug for. Det betyder, at de i nogle tilfælde må sige nej til ordrer og dermed vækst.

Af analysen fremgår det, at det er virksomheder med under 10 ansatte, der har flest ledige stillinger. De har cirka 35 procent flere ledige stillinger end virksomheder med 100 ansatte og derover.

- Det er enormt frustrerende for virksomhederne ikke at kunne finde den rette arbejdskraft. Når virksomhederne har en forgæves rekrutteringsproces, går der tid og penge tabt på dyre stillingsannoncer og jobsamtaler. Får virksomheden alligevel ansat en medarbejder, så kan der være et problem med produktiviteten, hvis man har været nødt til at gå på kompromis med kompetencerne og har ansat en medarbejder, der ikke har de helt rigtige kompetencer, siger Lars Magnus Christensen.

Flere elever er ikke nok
SMVdanmark efterlyser derfor en effektiv indsats fra den nye regering for at sikre mere og kvalificeret arbejdskraft, og her er det ikke er nok at fokusere på flere elever på erhvervsuddannelserne:

- Vi skal have den nye regering til at have et større fokus på at få flere unge ind på erhvervsuddannelserne, men vi skal i lige så høj grad sikre, at de også kommer igennem uddannelserne og får svendebrev, siger uddannelsespolitisk chefkonsulent Heike Hoffmann.

Efteruddannelse og opkvalificering
Hun peger desuden på nødvendigheden af at få aktiveret og opkvalificeret flere af dem, der i dag ikke har beskæftigelse.

Her henviser Heike Hoffmann på ’et uudnyttet potentiale’ i aldersgruppen 16- til 59-årige.

- Selvom der i dag er flere i beskæftigelse end nogensinde, er selve beskæftigelsesfrekvensen mindre i dag. Befolkningstallet er steget betragteligt og særligt i gruppen 16-59 år er der stadig arbejdskraft at hente. Der må regeringen fokusere på efteruddannelse og opkvalificering af gruppen. Dertil kommer naturligvis muligheden for at rekruttere udenfor landets grænser, siger Heike Hoffmann

Læs mere om Byggeri

10/7 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.