Stadig ikke kædeansvar i overenskomsten
Dansk Håndværk og 3F har dg på andre områder nået gode resultater til gavn for medarbejdere og virksomheder
Af Dan Bjerring
Det gik i den sidste fase overraskende hurtigt med at hente overenskomsten i land mellem Dansk Håndværk og 3F, men formanden for Dansk Håndværk, Niels Techen, afviser over for BygTek, at arbejdsgiverne har lagt sig fladt ned for at få overenskomsten hentet i land:
- Vi måtte konstatere, at vi lever i en tid, hvor tingene fungerer med ordnede forhold på arbejdspladsen. Der er jo ingen grund til at forlænge forhandlinger, hvis man hurtigere kan blive enige. Det gjorde vi så, fordi vi godt vidste, at der ikke var så stor bevægelsesfrihed. Vi lægger os altså tæt op af, hvad andre parter er kommet overens om, siger Niels Techen.
Spændende protokollat
Han roser arbejdstagerne for at de, trods den høje aktivitet i byggesektoren, har været moderate i deres krav om eksempelvis højere lønninger:
- De ved godt, at tiderne har ændret sig, og at der er andre ting, der kan forhandles om. Vi har derfor set på løsninger, der kan være til gavn for både lærlinge, medarbejdere og virksomhederne. Vi har sammen valgt at se på mulighederne på den lange bane. Vi har blandt andet lavet et spændende protokollat om samarbejde om at skabe ordnede forhold i virksomhederne omkring ansættelseskontrakter, personalehåndbøger og andre faktorer i dagligdagen på virksomhederne, forklarer Dansk Håndværks formand.
Aftalen indebærer, at der skal ’forebygges frem for at helbrede’ omkring ansættelseskontrakter og andre medarbejderrelaterede forhold.
Rådgiver til virksomhederne
Det sker ved, at Dansk Håndværk får tilført en ressource i form af en person, der skal ud på virksomhederne for at rådgive dem om blandt andet udmøntningen af overenskomsterne, så man undgår sager i eksempelvis Arbejdsretten:
- Det er fornuftigt, at der rettes ind, før sagerne går i hårdknude. Dansk Håndværk vil gerne signalere ordentlighed med hæderlige og troværdige medlemmer. Det bør være en selvfølge, men inden for byggeriet er der ikke meget, som er en selvfølge. Ligesom, der er sager, hvor medarbejderne ikke agerer efter bogen, er der selvfølgelig også virksomheder, som vi i Dansk Håndværk slet ikke vil have som medlemmer, fordi der ikke er ordnede forhold. Vi ønsker at fremme programmerne omkring dårligt håndværk ved at løfte barren. Vi er til for dem, som vil følge spillereglerne på arbejdsmarkedet. De skal sikre ordentlige forhold for medarbejderne og levere godt håndværk, siger Niels Techen.
Jungle venter selvstændige
Den overenskomstmæssige del af lønniveauet følger ifølge Niels Techen, hvad der i øvrigt er aftalt på arbejdsmarkedet, og han påpeger, at netop inden for byggeriet forhandles de individuelle lønninger lokalt, og at alle ved, at lønnen i praksis ligger et godt stykke over mindstelønnen.
Derfor er de nye tiltag ikke mindst rettet til de svende, der ønsker at blive selvstændige – med eller uden ansatte:
- For den lønmodtager, der vælger at blive selvstændig, ligger der en jungle af forskellige regler og overenskomster. Det er eksempelvis svært at finde ud af at finde ud af, hvad det indebærer af krav, når man ansætter den første medarbejder. Der har vi en interesse i, at de ved at melde sig ind i Dansk Håndværk kan tilbyde dem den fornødne vejledning, så de kommer godt i gang ved at lave tingene rigtigt fra starten. Jeg forstår godt, at tingene somme tider går galt, med den kompleksitet, der er i samfundet...
Social dumping
Social dumping og et reelt kædeansvar var også igen på tapetet i forhandlingerne, men lige som tidligere kunne enderne ikke nå hinanden:
- Det er klart, at vi ser på andre steder, eksempelvis Sverige, hvor der er indført kædeansvar, og vi prøver at se på de udfordringer og begrænsninger, et egentligt kædeansvar indebærer, Vi var ikke parat til at indgå en sådan aftale endnu, og fagbevægelsen var ikke parat til at betale risen for et sådant protokollat. Som mindre virksomheder har vi sammenfaldende interesser med medarbejderne. Det er en tid, hvor det er svært at finde kvalificeret arbejdskraft, og derfor er det vigtigt at værne om medarbejderne og sikre en fair konkurrence, der er med til, at vi ikke spilder hinandens tid, når der skal afgives tilbud. Vi har derfor en stor interesse i et godt samarbejde med fagbevægelsen, slutter Dansk Håndværks formand.