left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Staten indfører ID-kort på fire byggepladser

Staten indfører ID-kort på fire byggepladser

Pilotprojekt med ID-kort styrker indsats mod social dumping. Pilotprojektet tages i brug på fire udvalgte offentlige byggeprojekter.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

En ID-kortordning skal være med til at effektivisere og skærpe overholdelsen af arbejdsklausuler og dermed være en del af kampen mod social dumping.

Medarbejderne på anlægsprojektet med udvidelsen af motorvejen E20 på Vestfyn skal via en app på deres mobiltelefon være udstyret med et ID-kort, som skal bruges til at tjekke ind og ud fra byggepladsen.

Projektet skal vise, om ID-kort er et effektivt værktøj til at kontrollere, om arbejdsklausuler bliver overholdt på offentlige byggepladser. Samtidig skal det vise praktiske erfaringer med, om ID-kort kan understøtte bygherrens og Arbejdstilsynets kontrol med arbejdsmiljøfaglige uddannelser, registreringer i RUT-Registeret og arbejdsmiljøorganisation- og koordinatoruddannelse.

ID-kort på fire projekter
ID-kortet indføres på fire offentlige byggeprojekter frem til januar 2022, og det er - foruden E20 - en tilbygning og modernisering for Toldstyrelsen og Syd- og Sønderjyllands Politi i Padborg, en ombygning for Administrations- og Servicestyrelsen i Høje Taastrup og endeligt en ombygning af arealer til kontorlokaler og kantine på Rigensgade i København K, der skal huse de to internationale hav- og fiskeriinstitutioner ICES og Eurofish.

Konkret skal ID-kortet bruges til at føre kontrol med arbejdsklausuler ved, at oplysninger om arbejdstid fra ID-kortet sammenholdes med lønoplysninger, som udleveres af hovedentreprenøren.

Statens nye kontrolenhed med arbejdsklausuler inddrages i kontrollen med arbejdsklausuler på alle de udvalgte bygge- og anlægsprojekter.

Spændende potentiale
ID-kortet skal også bruges til at føre kontrol med arbejdsmiljøfaglige uddannelser, RUT-registrering og arbejdsmiljøorganisation- og koordinatoruddannelse. Det sker ved, at Arbejdstilsynet kan tjekke oplysningerne via en computer på byggepladsen.

Der har allerede kørt et forsøg med ID-kort i Københavns Kommune. Her er den foreløbige vurdering, at ID-kortet har et spændende potentiale og kan bruges som værktøj i indsatsen mod social dumping.

Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard er spændt på at se hvilke erfaringer, der vi kan gøres og dermed etablere endnu et værktøj i bestræbelserne på at komme social dumping til livs:

- Vi vil ikke acceptere, at nogle arbejder uden danske løn- og arbejdsvilkår, og derfor har denne regering styrket indsatsen mod social dumping. Her spiller overholdelsen af arbejdsklausuler en vigtig rolle, siger han.

Kompleks kontrol
Og transportminister Benny Engelbrecht understreger, at det for regeringen er en ’bunden opgave’ at bekæmpe social dumping:

- Derfor synes jeg også, det giver rigtig god mening, at vi afprøver et nyt tiltag på statens bygge- og anlægsprojekter, hvor vi ved, at kontrollen med arbejdsklausuler kan være ganske kompleks som følge af de ofte lange leverandørkæder, siger ministeren.

Formålet med pilotprojektet er at få praktiske erfaringer, der eventuelt kan benyttes til at udarbejde konkrete initiativer til at udbrede anvendelsen af ID-kort. Evalueringen af pilotprojektet forventes at ligge færdig medio 2022.

Det er tidligere estimeret, at indførelse af ID-kort på alle byggepladser vil koste cirka 160 millioner kroner i etableringsomkostninger og 60 millioner kroner årligt.

Læs mere om Byggeri

13/9 2021
AfskærmningAlu stigerBeslagBrancheforeningBrandstigerByggerådgivningByggestyringBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentreprenørIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMontageskinnerMultistigerNye arbejdsopgaverOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentreprenørTotalrenoveringTrappestigerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.