bygma
LCA
scroll
Østjyske kommuner ensretter regler for byggeaffald Der skal være styr på reglerne, på byggeaffaldet og på de skadelige stoffer, som det indeholder, lyder det fra Business Region Aarhus, der har indført de nye regler.

Østjyske kommuner ensretter regler for byggeaffald

12 kommunerhar indført fælles grænseværdier for farlige og skadelige stoffer i byggeaffald til gavn for miljøet. De nye regler sparer også både tid og penge i forbindelse med store bygge- og nedrivningsprojekter

- Den her ensretning af reglerne gør det meget enklere og mere gennemskueligt for alle parter.

Ordene kommer fra projektleder Richard Kristensen fra nedbrydningsvirksomheden Kingo Karlsen, der er en af de virksomheder, der for alvor vil mærke til den nye harmonisering.

Ensretningen kommer efter, at de 12 østjyske kommuner i Business Region Aarhus har besluttet, at det skal være langt nemmere og mere enkelt for entreprenører og nedrivningsfirmaer i Østjylland at komme af med byggeaffald.

Derfor gælder der fra 1. januar 2021 de samme grænseværdier for en række potentielt skadelige stoffer i byggeaffald på tværs af de 12 østjyske kommuner. Dermed vil virksomhederne fremover blive mødt med de samme krav og forventninger i hele Business Region Aarhus.

Bedre dialog og forståelse
Richard Kristensen uddyber, at det ikke bare er de forenklede regler, han ser som en fordel:

- De her nye regler giver jo også en mere lige konkurrencesituation imellem os entreprenører, fordi den skaber mere gennemsigtighed, siger Richard Kristensen, som også forventer, at harmoniseringen vil styrke dialogen:

- Vi slipper jo for de her lange drøftelser i hver enkelt kommune, som hidtil er opstået, fordi regler og tolkninger har været forskellige. Så dialogen med kommunerne vil blive nemmere, men jeg tror også, at den øgede gennemsigtighed vil styrke forståelsen hos vores kunder og bygherrerne, fortæller han.

Gennemskuelig og ensartet
Kasper Glyngø, formand for Business Region Aarhus og borgmester i Hedensted Kommune, glæder sig over, at harmoniseringen nu er en realitet, og at erhvervslivet tager godt imod den. For ham har det været afgørende, at de 12 kommuner skulle finde en fælles løsning, så det bliver lettere for virksomhederne i Østjylland.

- Det er meget vigtigt, at vi har styr på vores byggeaffald og de skadelige stoffer, som det indeholder. Derfor skal der være de nødvendige regler på området, men i Business Region Aarhus har vi altid fokus på at gøre det smidigt og nemt for erhvervslivet. Det skal være så enkelt som muligt at komme af med byggeaffald. Det er til gavn for alle - også miljøet, siger Kasper Glyngø.

De harmoniserede regler trådte i kraft ved årsskiftet og gælder i alle de 12 kommuner i Business Region Aarhus. Det er muligt at finde yderligere information på kommunernes hjemmesider og ved henvendelse til de kommunale affaldskontorer.

-los

12/2 2021