Aktuelle nyheder - Byggeri

Store byggevirksomheder med 4500 ansatte har kun ganske få lærlingeDirektør Morten Frihagen fra Dansk Håndværk

Store byggevirksomheder med 4500 ansatte har kun ganske få lærlinge

Store byggevirksomheder tørrer ansvaret for uddannelse af de unge af på de mindre byggevirksomheder, men de står parate til at høste resultatet af uddannelsesarbejdet, når de unge har et svendebrev

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Ikke mindst landets største byggevirksomheder har været ude med budskabet om mangel på faglig arbejdskraft, men når det kommer til at uddanne lærlinge i byggebranchen, så kan det være svært at få øje på de store virksomheders engagement i forhold til selv at bidrage til uddannelsen af de unge.

Ifølge 3F’s Fagbladet viser en opgørelse fra PensionDanmark, at store virksomheder som Aarsleff, MT Højgaard, NCC og Arkil sammenlagt har flere end 4.500 ansatte på inden for bygge- og anlægsområdet, men de har kun 290 lærlinge, hvilket svarer til en andel på blot seks procent.

Samtidig har mange af eleverne på erhvervsskolerne svært ved at få en praktikplads som eksempelvis murer, tømrer eller struktør.

Ingen hemmelighed
Tallene bekræfter tidligere undersøgelser, som viser, at det først og fremmest er små og mellemstore byggefirmaer der løfter samfundsansvaret ved at uddanne lærlinge.

Ifølge formanden for 3F’s Byggegruppe har mindre virksomheder med blot en mester og to svende ofte to lærlinge.

Tallene kommer ikke bag på Morten Frihagen, der er direktør i Dansk Håndværk, som først og fremmest repræsenterer de små – og mellemstore håndværkervirksomheder.

Han siger til BygTek, at det ikke er nogen hemmelighed i byggebranchen, at de mindre virksomheder påtager sig langt den største del af uddannelsesopgaven, hvorefter de store entreprenørvirksomheder høster frugterne af arbejdet.

Utilfredse med at skulle betale
Han savner større incitamenter til at påtage sig uddannelse af lærlinge og opfordrer den nye regering til eventuelt at genindføre den populære præmieringsoirdning, der havde stor succes:

- En håndværkermester med en lille virksomhed oplever ofte, at de store entreprenørvirksomheder står klar til at hyre lærlingene, så snart de har fået deres svendebrev. Dermed er det den store virksomhed, der uden selv at yde en uddannelsesindsats får gavn af den indsats, som de mindre virksomheder yder for at oplære de unge. Set i det lys er incitamenter for de mindre virksomheder vigtige, hvis de fortsat skal det samfundsansvar, som for mange store virksomheder springer over, siger Morten Frihagen til BygTek.Læs mere om Byggeri

5/7 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriFundamenterGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræUderums møblerVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.