LCA
scroll
Stråtaget står foran gennembrudTækkemand er i gang med at tække imellem facader.

Stråtaget står foran gennembrud

I takt med øget fokus på bæredygtigt byggeri får flere og flere øjnene op for stråtagets fordele og muligheder i nybyggeri

Typehusfirmaet Trelleborg Huse oplever en stigende efterspørgsel efter stråtag på deres huse og har lige nu fem huse under projektering og yderligere tre undervejs – alle med tækket tag.

- Et stigende antal af vores kunder ønsker stråtag, og det er nyt, siger direktør for Trelleborg Huse, Casper Clorius, og fortsætter:

- Vi tror, at den stigende efterspørgsel først og fremmest skyldes, at nogle ønsker et hus med et andet udtryk visuelt. For nogle handler det om at fravælge det typiske typehus. De fleste vælger os pga. det lave energiforbrug, men én af årsagerne til, at flere nu ønsker stråtag på huset, er også økonomi, for stråtage er blevet billigere, og relativt små beløb kan samlet set afgøre, om en byggesag bliver til noget.

Klimavenligt byggeri øger interessen
I Holland er der de seneste 20 år opført mellem 2000 og 3000 nybygninger med strå på enten tag, facader eller både tag og facader. De første huse med tækkede facader har set dagens lys i Danmark, og nu tyder det på, at stråtaget vinder fodfæste i nybyggeri herhjemme.

På den jyske vestkyst har det længe været en kendt sag, at sommerhuse med strå på taget er lettere at leje ud og samtidig indbringer en højere lejepris. Derfor skyder flere og flere tækkede sommerhuse og små ferieparker med stråtag op. På helårshuse har interessen for stråtaget dog været beskeden, men det ser ud til, at det ændrer sig nu. Én af grundene er en øget fokus på klimavenligt byggeri:

- Vi har en mindre gruppe kunder, der direkte efterspørger bæredygtigt byggeri med lav CO2-belastning, og der er en vis interessere for den livscyklus-beregning, vi har fået lavet af vores ’0-energi-hus’. Vi har en klar forventning om, at der vil være et stigende antal kunder, for hvem CO2 og klima betyder meget, siger Casper Clorius og er ikke et sekund i tvivl om, at flere vil overveje stråtag nu, hvor man kan se tækkede Trelleborg Huse i virkeligheden:

- Dét, at vi rent fysisk kan vise stråtækte huse frem, smitter af på folk og deres valg. Vi holder lejlighedsvis åbent hus i udvalgte kunders huse, og viser nyopførte huse frem på hjemmeside og sociale medier, og når der er stråtage iblandt, finder potentielle kunder jo ud af, at vi også leverer huse med strå på taget, siger Trelleborgs direktør.

-kj

8/10 2020