Aktuelle nyheder - Byggeri

Tikkende bomber under overenskomstforhandlingerFormand for 3F Byggegruppe, Claus von Elling

Tikkende bomber under overenskomstforhandlinger

Ikke alene lønningerne er på forhandlingsbordet mellem 3F og Dansk Industri. Også lønpres fra udenlandsk arbejdskraft skal løses

Del artiklen på

Af Dan Bjerring

Det er ikke ’bare’ overenskomstforhandlingerne om løn og arbejdsvilkår, der tiltrækker sig spænding på bygge- anlægsområdet.

Men det er første gang, forhandlingerne på området finder sted i regi af Dansk Industri, efter at Dansk Byggeri blev nedlagt og opslugt af DI.

På et pressemøde torsdag lagde formanden for 3F’s byggegruppe, Claus von Elling da heller ikke skjul på, at der sidder nye personer på den anden side af forhandlingsbordet, som måske ikke i samme grad er inde i tidligere forløb.

Social dumping på dagsordenen
Og i lyset af de udfordringer, forhandlingerne fra DI og 3F står overfor, er det nok en lidt overdreven optimisme, Claus von Elling gav udtryk for, da han slog fast, at han forventer en overenskomstaftale, som 3F ’kan se sig selv i’.

3F har i denne overenskomstforhandling ikke mindst fokus på lønforhøjelser, fordi byggearbejderne ligesom andre danskere er hårdt ramt af den høje inflation.

Men i denne forhandling kommer der også stærk fokus på forskellen i lønnen hos danske og udenlandske byggeriarbejdere.

De udenlandske entreprenører kan nemlig byde på opgaver i Danmark og overholde den eksisterende overenskomst ved blot at udbetale mindstelønnen, der ligger langt under, hvad danske bygearbejdere får gennem lokale aftaler.

Frygter lønpres og arbejdsløshed
3F peger på, at der er stigende frygt blandt de danske byggearbejdere for, at de udenlandske arbejdere skaber lønpres mod de danske ansatte. Ikke mindst i en situation, hvor byggeaktiviteten er faldende og der spås om arbejdsløshed hos danske byggearbejdere

’Når krybben er tom, bides hestene’. Sådan lyder et gammelt ordsprog, og det hjælper ikke meget, hvis danske virksomheder betaler tariffen, hvis udenlandske entreprenører kan underbyde danske firmaer, fordi de kan nøjes med at betale lavere lønninger.

Tjener i gennemsnit 25 kroner mindre i timen
På pressemødet inden forhandlingerne for alvor kommer i gang, sagde Claus von Elling direkte, at der på flere af store statslige og andre offentlige byggepladser reelt kun går udenlandske bygningsarbejdere, og det til lønninger langt under, hvad en dansk bygningsarbejder skal have.

3F Byggegruppen har lavet en analyse, som viser, at udenlandske bygningsarbejdere i gennemsnit tjener 25 kroner mindre i timen, og det tal dækker over lønninger, der nogle gange er væsentligt mindre.

Antallet af udenlandske bygningsarbejdere er ifølge analysen steget fra 10.000 til mere end 30.000 i løbet af de seneste ti år.

Brænde på bålet
Der er altså lagt op til en usædvanlig stærk gang armlægning, og de fleste iagttagere forventer faktisk, at det hele ender ud i en storkonflikt, hvor det heller ikke hjælper på temperaturen, at regeringen har kastet brænde på bålet med kravet om at sløjfe Store Bededag.

Læs mere om Byggeri

13/1 2023