left banner
top banner
right banner

Aktuelle nyheder - Byggeri

Tilsyn og sanktioner skærpes på store byggeriers arbejdsmiljø

Tilsyn og sanktioner skærpes på store byggeriers arbejdsmiljø

Det er ingen hemmelighed, at arbejdsmiljøet på store byggerier gennem årene har været udsat for stærk kritik, men det er i høj grad blevet ved kritikken, der ikke er fulgt op med handling.

Del artiklen på

Af Dan Bjerring
Christiansborg

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har netop præsenteret en 8 punkter handlingsplan, der skal forbedre arbejdsmiljøet på eksempelvis store brobyggerier og andre bygge- og anlægsopgaver.

Der skal blandt andet stilles tydelige krav til arbejdsmiljøet i kontrakter og etablering af en fælles og ensartet standard for opgørelse af ulykkesfrekvens på byggepladsen, og det sker ikke mindst på baggrund af, hvad der klan betagnes som ’skandaløse sikkerhedsforhold’ på den nye Storstrømsbro og det store affaldsanlæg på Amager BIO4.

Målet er nul alvorlige ulykker
Stramningerne glæder Enhedslistens arbejdsmiljøordfører, Christian Juhl, der mener, at målet skal være nul alvorlige ulykker på alle store byggeprojekter:

Han mener, at det er på høje tid, lovgivningen strammes væsentlig op, og at en arbejdsgruppe, der blev nedsat efter et samråd om emnet, peger på såvel bedre planlægning som ordentlig koordinering mellem de mange virksomheder på byggepladserne og klar fordeling af ansvar er gode bud på forbedringer.

Mere uvilje end ukendskab
Christian Juhl fortæller til BygTek, at han blev ringet op af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, der kunne fortælle, at en arbejdsgruppe har leveret otte anbefalinger til et forbedret arbejdsmiljø på de store byggeprojekter:

- Vi var enige om at mødes til august med ordførerne og se, om ikke der kan skrues nogle lovændringer sammen.

Men er der reelt ikke mere tale om uvilje til at følge de danske regler end ukendskab til dem hos de udenlandske entreprenører? Christian Juhl er ikke i tvivl:

- Det er der i stor udstrækning tale om, og derfor er det også godt at få det præciseret, så eksempelvis et stort italiensk firma, når de byder på et brobyggeri, også er juridisk forpligtede at sikre et ordentligt arbejdsmiljø, så de kan risikere bøde eller miste opgaven, hvis ikke de lever op til kravene, siger Christian Juhl.

Arbejdstilsyn er en central del af indsatsen
Det vil blandt andet kræve en stærkere indsats fra Arbejdstilsynet, der bliver en central del af den nye indsats:

- Arbejdstilsynet skal meget tidligt ind i processen, så det står klart for hovedentreprenøren, hvad konsekvenserne er, hvis de ikke sørger for ordentlig planlægning, og at det føres ud i alle led hos alle underentreprenørerne, siger Christian Juhl.

Han mener dog samtidig at arbejdsmiljøet har været overset i indsatsen mod social dumping, og at regeringens nylige åbning for, at der kan hentes faglærte fra udlandet, kan øge behovet for en indsats for arbejdet med arbejdsmiljøet.

- Arbejdsmiljøet er en overset del af kampen mod social dumping. Vi har alt for ofte kun snakket om lønnen, og hvor mange penge virksomhederne sparer ved at give lave lønninger. Alle kan sikkert huske eksempelvis metrobyggeriet, hvor der blev sparet millioner af kroner, men man glemte at se på, at folks liv og helbred faktisk også er i fare, når man sparer alt for meget på et byggeri og ikke har system i tingene. Liv og helbred er mindst lige så vigtigt som lønnen, siger Christian Juhl.

Frasortering af uvillige arbejdsgivere
Han mener ikke, at arbejdsgruppens anbefalinger slår til, og at de blandt andet overser, at meget bedre inddragelse af ansatte i det forebyggende arbejde, flere og bedre uddannede arbejdsmiljørepræsentanter og meget større indflydelse til arbejdsmiljørepræsentanterne er ligeså vigtige emner.

- Det samme gælder en frasortering af de arbejdsgivere – blandt andet fra udlandet - der hverken kan eller vil sørge for et sikkerhedsmæssigt og sundhedsmæssigt arbejdsmiljø. De er ikke velkomne på det danske arbejdsmarked, slutter Christian Juhl.

Hvis du vil høre hele interviewet med Christian Juhl, så tryk på nedenstående link

http://radioupdate.dk/Updatenyheder.asp?page=3953

Læs mere om Byggeri

2/7 2020
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.