Aktuelle nyheder - Byggeri

Tømrerdirektør bringer den bæredygtige fakkel videreDennis Nielsen er på få år kommet langt med sit ambitiøse projekt om at bygge og udbrede budskabet om åndbare huse.

Tømrerdirektør bringer den bæredygtige fakkel videre

Virksomheden TræVærk har en mission: At bygge med 100 % nedbrydelige materialer. Deres typehuse er derfor mindre, i træ og med træfiberisolering og dampbremse

Del artiklen på

Samfund - bæredygtighed

Af Kenneth Jørgensen

Dennis Nielsen er tømrer og direktør i den tre år gamle virksomhed, TræVærk.

- Jeg forguder beton, udbryder han på byggepladsen lidt uden for Skanderborg, hvor hans tre ansatte er ved at opføre endnu et bæredygtigt træhus efter strikse principper.

- Og vi ville ikke kunne undvære det som byggemateriale ifm. broer, lejlighedskomplekser og større institutioner. Men det kræver enormt store mængder CO2-udledning at udvikle beton, og det hænger på ingen måde sammen med, at det fra politisk side er besluttet, at udledningen af drivhusgasser i Danmark skal reduceres med 70 % inden 2030, og at vi i 2050 skal være et klimaneutralt samfund.

Dennis Nielsens kritik bygger på, at vi i dag kun ser på de ressourcer, vi bruger ved at opføre et hus og den energi, der spares efterfølgende, frem for også at fokusere på ressourcerne, der udnyttes i udviklingen af byggematerialer, og et byggeris fremtidsudsigter:

- Vi må ikke bygge i beton eller mursten, hvis det kun skal stå i 50 år. Det har vi gjort i de sidste 50 år, og nu er vi i gang med at rive det ned igen. På den korte bane er der penge i det, og det forblændes vi af, mens vi saver i den gren, vi sidder på.

Direktøren fortæller, at TræVærk er skabt, fordi hele vores samfund overforbruger. Det samme gjorde han og familien, og de besluttede derfor at handle på snakken, og Dennis byggede deres eget hus i træ. Derefter byggede han endnu et, og snart var virksomhedens koncept klart:

Nybyggede et-planhuse med ensidig taghældning og maks. 2,7 m i højden. Husene bygges for 12.500 kr. pr. m2 og er fra 80-140 m2 til priser fra 1 til ca. 2,3 mio. kr. De har ca. 60 cm. udhæng og opføres med dampbremse, træfiberisolering, gipsplade og træbeklædning.

- Man skal huske på, at de mest bæredygtige kvadratmeter er dem, der ikke bliver bygget, og enhver skal kunne leve på ca. 30 m2 pr. person, så det anbefaler vi vores kunder. Desuden bliver alle naturlige materialer kun dårligere af, at vi mennesker begynder at ændre på dem, og vi foretrækker derfor, at den rå træfacade kun overfladebehandles med trætjære, som også er et produkt af naturen, mens store udhæng - faktor 30:100 - sikrer konstruktiv beskyttelse af træet.

Et-planhusene bygges for 12.500 kr. pr. m2 og er fra 80-140 m2 til priser fra 1 til ca. 2,3 mio. kr.

Træforstoppelse frem for træforståelse
Tømreren mener ikke, at vi i Danmark forguder træ nok, og det undrer ham. For går vi længere tilbage i historien end industrialiseringen, byggede vi i træ, og i dag bygger landene omkring os - Norge, Sverige, Tyskland m.fl. - i træ i stor stil.

- Træbyggeri bliver mødt med en armslængde, og det er som om, at vi har glemt den erfaring, vi og andre enslignende lande har opbygget gennem 1000 år og bare tænder betonblanderen.

Modstanden mod træbyggeri har betydet, at den unge virksomhed kæmper med mange sejlivede myter:

- Frygten for brand raser stadig trods dokumentation for, at træ brænder kontrollerbart - ca. 1 cm ind til kernen på 20 minutter, fortæller Dennis Nielsen og anbefaler, at man i stedet kigger på husets inventar, som brænder lige så let i et betonhus:

- En brand starter oftest indefra. Så er vi bange for brand, skal vi lukke IKEA, før vi stopper træhuse i at blive opført.

En anden holdning, TræVærk bliver holdt tilbage af, og som Dennis Nielsen har svært ved at begribe, er, at træ rådner. Han anser det nemlig som den fornemmeste egenskab, at rå træbeklædning tåler nedbør i uanede mængder for blot at tørre og patinere uden at tage skade eller flække.

- Vi taler så meget om bæredygtighed, men vrænger stadig på næsen, fordi træ rådner. Derimod løfter vi brynene anerkendende, når vi hører om 'grøn beton', og klapper imponeret i hænderne, når endnu et betonbyggeri får DGNB-hyldest. Det er jo himmelråbende. Hvis du rykker taget af et træhus, vil nedbøren med tiden forvandle det til én stor kompostbunke - ingen deponi.

TræVærk isolerer deres huse med træfiber, der blot skal granuleres op i modsætning til eksempelvis mineraluld, som kræver varmeforbrænding ved langt over 1000 grader.

Som at svede i regntøj
TræVærks valg af træfiber som isolering skyldes, at materialet kun skal granuleres op i modsætning til eksempelvis mineraluld, som kræver varmeforbrænding ved langt over 1000 grader. I det hele taget er Dennis Nielsen ikke tilhænger af mineraluld, som man ifølge ham løber en stor risiko ved at isolere med, fordi det i modsætning til træfiber ikke kan fugttransportere, og dugpunktet er ukontrollerbart. Han sammenligner processen med at svede i en t-shirt:

- Varmen bliver til vandmolekyler, men det kan ikke beregnes, hvornår det sker, fordi det er individuelt betinget og afhænger af mængden af varme, der udgives indvendigt, temperaturpåvirkning udefra, vind/chillfaktor mm. Derfor er det også umuligt at beregne, hvornår t-shirten tørrer igen - hvor vandmolekylerne fortættes. Det samme gælder for huset.

Han påpeger videre, at risikoen for fugt og dårligt indeklima i huset kun forværres, hvis man fravælger en diffusionsåben dampbremse og i stedet gør brug af en dampspærre, som eksempelvis SBi og de fleste forsikringsselskaber anbefaler - det svarer nemlig til at svede i regntøj, hvor fugten ikke kan forsvinde:

- Man løber en stor risiko ved brug af mineraluld i træbyggeri, og man må for alt i verden ikke kombinere plast og træ, for så begynder forrådnelsen. Men hvis man benytter en diffussionsåben dampbremse af cellulose og tager plastikmembranen ud, minimeres risikoen for fugt, fortæller Dennis Nielsen og tilføjer:

- Fra at jeg har afleveret et projekt, hæfter jeg i 10 år frem. Og hvis fugten trænger ind i konstruktionen - og det gør den før eller siden - så er jeg rigtig skidt stillet. Derfor kommer jeg aldrig til at bygge med plastikmembran.

Forskrifterne har også medført, at de danske byggemarkeder ikke har dampbremsen af cellulose på hylderne. Dennis Nielsen har derfor måttet anskaffe produktet fra Østrig. TræVærk har dog netop indgået et samarbejde med Bygma om en pakkeløsning bestående af træfiberisolering og cellulosedampbremse, som vil ligge klar i butikkerne i løbet af efteråret.

Det tager tre mand tre-fire dage om at rejse råhuset med spær og i alt ca. tre måneder om at bygge huset.

Politikere, hippier og villakvarterer
I det hele taget er det kommet bag på tømreren, hvor besværligt det er at få lov til at bygge bæredygtigt i Danmark, og hvor mange ressourcer virksomheden er nødsaget til at bruge på dokumentation for at få tilladelser og dispensationer til at bygge. Hovedårsagen findes i landets mange lokalplaner, der regulerer bebyggelsens udseende omfattende eksempelvis facadematerialer, taghældning, farver, antal etager mv. Lokalplaner, som bliver politisk godkendt i byrådet i en pågældende kommune, og derfor er der flere områder, hvor TræVærks huse ikke må opføres.

- Det kan ikke være rigtigt, at man skal søge dispensation for at bygge et hus i træ, men ikke i beton - det burde endda være omvendt. Så jeg kan kun appellere til, at de kommunalpolitikere, der gerne risikere at miste vælgere ved at gøre det rigtige, arbejder for at gøre det nemmere at bygge bæredygtigt. Og ikke kun ude i små enklaver i ingenmandsland, som vi nikker anerkendende af, men ikke vil være en del af, for det er trods alt for religiøst. Vi skal kunne bygge for dem med silikonepatter og i stiletter og ikke kun henvende os til hippierne i hørtøj. Vi skal ind i villakvartererne og alle andre steder - folk skal frit kunne vælge, hvor de vil bo, og hvad de vil bo i, så længe at det ikke skader andre.

Alt er dog ikke op ad bakke for TræVærk. Tværtimod. Virksomheden har fået godkendt deres byggekoncept af et forsikringsselskab, hvilket betyder, at endnu en byggeteknisk stopklods er fjernet, og TræVærk kan dermed udbrede deres budskab om åndbare huse til hele landet.

- Jeg har stor respekt for dem, der for 25 år siden startede med at tage 'bæredygtighed' alvorligt, da begrebet var et fremmedord for 'det etablerede samfund'. Dengang tog vi det ikke til os, for de, der sad med en kæmpe viden om emnet, havde ikke power til at brænde igennem til majoriteten. Min virksomhed og jeg er nu kommet så langt med vores projekt og vores budskab, at vi har en pligt til at fortsætte. Så vi tager faklen videre - og ind i villakvartererne.

Læs mere om Byggeri

4/10 2019
AfskærmningAlu stigerAmeringsnetBrancheforeningBrandsikring konstruktionBrandsikring lineær fugerBrandsikring lukningBrandsikring træBrandskalsikringBrandspjældBrandstigerBygningsrenoveringByrumsinventarCarportanlægCykeloverdækningDiamantskæring/ -boringEtagebyggeriGarageanlægGarageporteGipspladerHovedentrepriseIndustriel malingIndustriporteInstitutionsbyggeriJordvarmeKabelkanalerKonstruktions markeringsmalingLinie markeringsmalingListerLofterMaterielopbevaringMultistigerOmbygningPavillonerPortautomatikPorteRabatkoderRullestilladsSandwichpanelerSnavsspray Eco venlig systemSportsløsningerStålprofilerStigerStilladserTekniske maleprodukterTeleskopstigerTotalentrepriseTotalrenoveringTrappestigerTræVarmepumperVæggeVægstigerWienerstigerTilføj dit firma her.
Send en mail.